Novak Djokovicin vetoomus hyväksytty – osallistuminen Australian avoimiin ei ole silti varmaa

Tennishuippu Novak Djokovicin osallistuminen Australian avoimiin on mahdollinen.

Australian avoimien osallistujilla on oltava koronavirusrokote otettuna, mutta organisaatio kertoi äskettäin myöntäneensä Djokovicille poikkeusluvan lääketieteellisin perustein.

Djokovicin rokotusstatusta on arvuuteltu viime aikoina. Serbi on antanut ymmärtää, ettei hän ole rokotusten kannattaja. Aivan suoria kannanottoja ei ole kuitenkaan kuultu.

Australian rajaviranomainen (Australian Border Force, ABF) tiedotti viime viikon keskiviikkona, että Djokovicin viisumi on peruttu. Näin ollen tennistähti ei päässyt Melbournen lentokenttää pidemmälle.

Vastaavia draamoja on nähty lukemattomasti ”Border Security” (Australian rajalla) -televisio-ohjelmassa. Djokovicin tapaus olisi ohjelman historiassa legendaarisin hetki, jos se show’hun päätyisi.

ABF:n tiukkasanaisesta tiedotteesta oli silti show kaukana.

– Ei-kansalaiset, joilla ei ole voimassa olevaa viisumia tai joiden viisumi on peruttu, otetaan kiinni ja heidät poistetaan Australiasta, ABF linjasi.

Djokovic teki vetoomuksen viisumin perumisen kumoamiseksi. Asiaa käsiteltiin oikeudessa maanantaina, ja vetoomus hyväksyttiin. Viikon kuluttua, 17. tammikuuta, alkavat Australian avoimet.

Päätöksen myötä Djokovic pääsi lähtemään hotellista, jossa hän oli joutunut pysyttelemään viiden päivän ajan. Viisumin saaminen takaisin – ja sen myötä osallistuminen Australian avoimiin – ei ole kuitenkaan sataprosenttisen varmaa, koska viisumiasiasta päättää Australian liittovaltion hallinto.

Oikeudellisista asiakirjoista kävi selväksi, ettei Djokovic ole ottanut koronavirusrokotetta. Lisäksi selvisi, että hänellä oli ollut koronavirustartunta viime vuonna.

Novak Djokovic, 34, on tenniksen maailmanlistan ykkönen. Hän on voittanut kaksinpeliturnauksen Australian avoimissa ennätykselliset yhdeksän kertaa.

Jos Djokovic pääsee osallistumaan Australian avoimeen tennisturnaukseen, hänestä voi tulla eniten Grand Slam -kaksinpelimestaruuksia voittanut miespelaaja. Djokovicilla, Rafael Nadalilla ja Roger Federerillä on kullakin 20 Grand Slam -mestaruutta.

Australian avoimissa karsinnat ovat alkaneet maanantaina.