Andy Murray oli joutua lopettamaan tennisuransa, mutta nyt hän etenee ylpeästi Australian avoimissa

Tennistähti Andy Murray on vihjaillut uransa lopettamisesta, mutta juuri nyt ei ole syytä kuin katsella ylpeänä eteenpäin.

Sir Andy, 34, iski Australian avoimissa komeasti jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta. Hän löi Nikoloz Basilashvilin viiden erän mittelössä. Ottelulle kertyi mittaa lähes neljä tuntia.

Murray on palannut korkealle tasolle kärsittyään varsin vaikeista loukkaantumisista. Nyt hän lähetti laulukuoroon turnauksen 21:nneksi sijoitetun pelaajan.

– Mahtavaa. Viimeiset kolme, neljä vuotta ovat olleet rankkoja. Olen tehnyt paljon töitä palatakseni tasolleni. Juuri Australian jälkeen (kolme vuotta sitten) luulin joutuvani lopettamaan urani. Nyt kun voin taas pelata täällä ja voittaa viisieräisen, en voisi enempää pyytää, Murray sanoi lehdistölle.

– Joskus 2015 tai 2016 pystyin pelaamaan kliinisesti ja voittamaan otteluita nopeasti. Nyt kun en ole samalla tasolla, otteluista tulee tiukempia. Toivottavasti pystyn nostamaan tasoani entisestään, jotta ottelutkin vähän lyhenevät.

Pitkiltä sairauslomiltaan palattuaan Murray voitti vuonna 2019 ATP-turnauksen Antwerpenissa. Sen jälkeen ei ole ATP-titteleitä tullut. Läheltä on toki pitänyt: Australian avointen alla Sir Andy eteni loppuotteluun Sydneyssä.

– Lonkan ja nivusten seudun ongelmat ovat vaikuttaneet liikkumiseeni, mutta nyt suunta on hyvä, ja tärkeintä olisi pysyä pitkään terveenä, Murray kuvailee.

– Tällä hetkellä pystyn taistelemaan tenniksen maailmanlistan sijoilla 20-25 olevia pelaajia vastaan, ja olen siitä ylpeä. Vaikeiden vaiheiden jälkeen on hienoa saada tällaisia päiviä, jotka palkitsevat kovasta työnteosta.

Vaikka Murray on puhunut avoimesti uran lopun häämöttämisestä, ainakin kotikisa Wimbledoniin asti mennään, jos paikat kestävät. Nyt katse on kuitenkin Australian avoimissa ja seuraavassa vastustajassa, Japanin Taro Danielissa.

– Mahtavaa olisi päästä täällä pitkälle. En ole onnistunut slameissa sitten loukkaantumisieni. Menestyminen slameissa motivoi, ja täällä Australiassa olen pelannut osan parhaista turnauksistani, sanoo Murray.

Andy Murray: kuoppainen tie tenniksen huipulla

Skotlantilaissyntyinen Andy Murray alkoi nousta kohti tenniksen huippua vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä. Hän pystyi haastamaan jopa ajan kärkipelaajat kuten Roger Federerin ja Rafael Nadalin.

Suurimmissa turnauksissa Murrayn meno hiipui kuitenkin liian usein. Monien ehdittyä leimata Andyn ikuiseksi lupaukseksi meni hän päätyyn asti. Murray voitti US Openin vuonna 2012 ja pääsi viimeinkin tuulettamaan ensimmäistä Grand Slam -mestaruuttaan.

Grand Slam -kunniaa Murray sai vielä Wimbledonissa 2013 ja 2016. Voitettuaan Wimbledonin ensimmäisenä brittinä sitten vuoden 1936 Murray lyötiin ritariksi, ja hän sai nimeensä arvokkaan etuliitteen sir.

Murray voitti tenniksen olympiakultaa kaksinpelissä vuosina 2012 ja 2016. Hän nousi tenniksen maailmanlistan ykköseksi vuonna 2016.

Uran edetessä Murray alkoi kärsiä vaikeista vammoista. Tilanne äityi niin pahaksi, että hän joutui käytännössä jo lopettamaan uransa 2010-luvun lopulla.

Tennismaailman onneksi lonkkaleikkaus pelasti Sir Andyn uran. Hän palasi kentille ja alkoi tehdä taas hyvää jälkeä ATP-kiertueella. Ennen Australian avoimia 2022 Murray oli voittanut 45 ATP-tason turnausta urallaan.

Australian avointen 2022 turnauskaaviot ja tulokset: