Rafael Nadal – historiallinen 21. Grand Slam -mestaruus kahden voiton päässä

Tenniksen ikonipelaaja Rafael Nadal on kahden otteluvoiton päässä Grand Slam -historiasta.

Nadal, Roger Federer ja Novak Djokovic ovat parhaina miespelaajina voittaneet 20 Grand Slam -turnausta. Rafa on kolmikosta ainoa, jolla on Australian avoimissa saumat mestaruuteen numero 21.

Federer ei osallistunut Australian avoimiin. Djokovic puolestaan saapui Melbourneen, mutta joutui monien koukeroiden jälkeen poistumaan maasta.

Tiistaina Nadalin ja Denis Shapovalovin välille kehkeytyi odotetun näyttävä tennisottelu. Nadal vei voiton täydessä viidessä erässä lukemin 6-3, 6-4, 4-6, 3-6, 6-3. Melbournen kesässä koettelemus oli pelaajille kova.

– Olin matsin jälkeen täysin loppu. Todella rankka päivä, todella kuuma keli. Hyvä saada nyt kaksi päivää vapaata. Uskon palautuvani hyvin, jotta olen valmis välieriin, Nadal sanoi kenttähaastattelussa.

Pientä draama-aihiotakin syntyi, kun Nadal joutui pyytämään huoltajalta apua kärsittyään vatsavaivasta kesken ottelun.

– Vatsassa alkoi olla huono olo, joten kysyin, voisiko asialle tehdä jotain. Tarkastettiin, että kaikki on kunnossa. Sitten sain tabletteja, jotta vatsavaiva lähtisi. Eipä siinä muuta. Onneksi syötin hyvin viidennessä erässä, tavallistakin hymyilevämpi Nadal sanaili.

Federerin ja Djokovicin tapaan Nadal on kiertänyt tenniksen ATP-kiertuetta hurjan kauan, joten pelivuosia ei ole paljon jäljellä. Se kuvastuu ammattilaisuransa vuonna 2001 avanneen Nadalin lausunnoista.

– Minulle on kaikki kaikessa, että voin pelata vielä kerran Rod Laver Arenalla välieräottelussa. Olen innoissani, onnellinen ja kiitollinen kaikille tuesta.

– Vielä pari kuukautta sitten ei ollut varmaa, pääsemmekö tänne edes pelaamaan, mutta nyt meillä on mahdollisuus tehdä historiaa. Keskityn vain elämän nykyhetkeen ja siihen, että voin taas pelata tennistä, Rafa tähdensi.

Denis Shapovalov: raikas tuulahdus nykypäivän voimatenniksessä

Kanadalainen Denis Shapovalov kuuluu nykytenniksen kiinnostavimpiin nuoriin pelaajiin.

Ennen Australian avoimia 2022 hänen paras sijoituksensa tenniksen maailmanlistalla on 10:s. ATP-tason turnausvoittoja oli yksi: se tuli Stockholm Openissa 2019.

Vasenkätinen, yhden käden rystylyöntiä käyttävä Shapovalov taitaa voimatenniksen salat siinä missä muutkin tämän päivän menestyjät. Hän tuo kentälle toki oman mausteensa, sillä hänen pelityylinsä on varsin hyökkäävä, ja hän nousee verkolle hanakammin kuin kenties kukaan muu tämän päivän kärkipelaajista.

Kun ”Shapon” peli kulkee, hän on erittäin vaikea vastustaja kenelle tahansa. Kärsivällisyyden kehittämisessä ja lyöntien valinnassa hänellä on vielä tekemistä.

Vuonna 2017 Shapovalov järkytti tennismaailmaa voittamalla Rafael Nadalin Kanadan Masters-turnauksessa. Tulos klassikossa oli 3-6, 6-4, 7-6.

– Kuten kaikki tietävät, hän on yksi kiertueen potentiaalisimmista pelaajista, sanoo Nadal.

– Kun pelasimme Kanadassa vastakkain, sanoin, että siinä on kaveri, joka voittaa vielä monta Grand Slam -turnausta. Olen edelleen samaa mieltä, jos hän jatkaa kehittymistään. Kun hän pelaa hyvin, häntä on vaikeaa pysäyttää.

Denis Shapovalov (s. 15.4.1999) syntyi Tel Avivissa. Hänen isänsä on venäläis- ja äitinsä ukrainalaissyntyinen. Denis on asunut Kanadassa 9-vuotiaasta asti ja pelaa tennistä Kanadan lipun alla.