Australian avoimet 2022: Naisten molemmat välierät selvillä

Australian avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelissä ovat välierät selvillä.

Tenniksen maailmanlistan ykkönen ja Australian avointen ykkössijoitettu Ashleigh Barty kohtaa Madison Keysin. Keys on välierien ainoa sijoittamaton pelaaja.

Iga Swiatek saa puolestaan vastaansa Danielle Collinsin. Swiatek on sijoitettu Melbournessa seitsemänneksi ja Collins 27:nneksi.

Puolivälieräottelussa keskiviikkona Collins voitti Alize Cornet’n 7-5, 6-1. Toisessa kamppailussa Viron kokenut Kaia Kanepi pani Swiatekin koville, mutta puolalainen oli parempi kolmessa erässä. Tulos oli 4-6, 7-6, 6-3.

Fiksuna urheilijana Swiatek antoi krediittiä vastustajalleen.

– Olipa kreisi ottelu! Vastustaja pelasi todella hyvää ja nopeaa tennistä. Ensimmäisessä erässä minulla oli murtopalloja, mutta missasin mahdollisuuteni. Se ärsytti, sanoi Swiatek.

– Olisi pitänyt vain keskittyä seuraaviin palloihin. Niin aloin tehdäkin toisessa erässä. Tiesin, että kämmenlyönnin on alettava toimia.

Vaikka Swiatek on vasta 20-vuotias, hänen fysiikkansa on varsin valmista tavaraa. Se tuli esiin kolmen erän taistelussa.

– Tiedän, että fysiikka on kunnossa. Toivoin, että vastustaja väsyisi loppua kohden. Halusin itse asiassa pidentää palloralleja väsyttääkseni häntä. Fysiikan puolesta minulla on vahva luotto itseeni.

– Kaksi viime ottelua ovat näyttäneet, että vaikeillakin hetkillä voin päästä takaisin peliin ja voittaa koviakin otteluita. Välierävastustaja Collins on itsevarma ja kovakuntoinen. Toivon, että tulee hyvä matsi, jutteli Swiatek.

Swiatek: ensimmäinen puolalainen Grand Slam -voittaja

Puolalainen Iga Swiatek (s. 31.5.2001, Varsova) kuuluu tenniksen ammattilaiskiertueen mielenkiintoisimpiin nuoriin pelaajiin.

Ennen Australian avoimia 2022 hänellä oli tilillään kolme WTA-tason turnausvoittoa. Parhaimmillaan hän oli ollut tenniksen maailmanlistalla neljäntenä.

Vuonna 2020 Swiatek kohautti tennismaailmaa voittamalla teini-ikäisenä Ranskan avoimen tennisturnauksen. Hän kaatoi loppuottelussa Sofia Keninin tuloksella 6-4, 6-1. Swiatekista tuli ensimmäinen puolalainen kaksinpelin mestari Grand Slam -turnauksissa.

Roland Garros -titteli oli Swiatekille ensimmäinen WTA-tason mestaruus. Vuonna 2021 hän voitti WTA-turnaukset Roomassa ja Adelaidessa.

Hyväraamisen Swiatekin fysiikka oli maailmanluokkaa jo ennen 20 ikävuoden täyttymistä. Oikeakätinen Swiatek pohjaa pelaamisensa voimakkaaseen syöttöön ja kämmenlyöntiin. Myös rystylyönti on laadukas.

Pelityyli on aggressiivinen, mutta urheilija on osoittanut myös kärsivällisyyttä. Swiatek viihtyy takarajalla, muttei epäröi verkolle nousuakaan paikan tullessa. Hänen lentolyöntinsä ovat kehittyneet nelinpelikokemuksen myötä. Positiivisena persoonallisuutena tunnettu puolalainen kaipaa vielä taktista kypsyyttä.

Tarinan mukaan Iga Swiatek alkoi pelata tennistä, koska hän halusi voittaa tennistä harrastaneen isosiskonsa. Igan isä on Tomasz Swiatek, joka edusti Puolaa soudussa vuoden 1988 olympialaisissa Soulissa.