Rafael Nadal kärsi ja taisteli itsensä loppuotteluun Australian avoimissa

Tenniksen ikonipelaaja Rafael Nadal on yhden otteluvoiton päässä Grand Slam -historiasta.

Nadal, Roger Federer ja Novak Djokovic ovat parhaina miespelaajina voittaneet 20 Grand Slam -turnausta. Rafa on kolmikosta ainoa, jolla on Australian avoimissa saumat mestaruuteen numero 21.

Federer ei osallistunut Australian avoimiin. Djokovic puolestaan saapui Melbourneen, mutta joutui monien koukeroiden jälkeen poistumaan maasta.

Perjantaina Rafa kuittasi paikan Australian avoimien loppuotteluun. Hän löi välieräottelussa Matteo Berrettinin tuloksella 6-3, 6-2, 3-6, 6-3.

Vastaansa Nadal saa Daniil Medvedevin, joka kaatoi Stefanos Tsitsipasin neljässä erässä.

Nadalin ja Berrettinin välisen ottelun kahden ensimmäisen erän jälkeen Berrettini tunnisti tilanteen ja alkoi ottaa enemmän riskejä. Kovalyöntinen italialainen olikin pitelemätön varsinkin omissa syöttöpeleissään. Pitkän tasaisen vaiheen jälkeen Nadal kairasi syötönmurron neljännen erän tilanteessa 3-4. Hän piti seuraavan syöttönsä ja eteni otteluvoittoon.

– Kahdessa ensimmäisessä erässä pelasin paremmin kuin pitkään aikaan. Matteo on vahva ja vaarallinen pelaaja, ja hän alkoikin panostaa lyönteihinsä enemmän kolmannessa erässä. Hän iski monta loistavaa ohitusta, ja itse pelasin heikosti syöttöpeleissäni, kuvaili Nadal.

– Finaalipaikka merkitsee minulle todella paljon. Ainoa tapa on kärsiä ja taistella, muuten en olisi koskaan päässyt tähän tilanteeseen.

Melbournen kesässä kuumuus ja kosteus ovat pelaajien ainaisia haasteita. Nyt olosuhteet poikkesivat tavallisesta, sillä sateen vuoksi Rod Laver Arenan katto suljettiin.

– Stadion näyttää mahtavalta katto suljettuna, ja nautin todella sen tunnelmasta. Olen enemmän ulkoilmapelaaja, mutta nyt kun voin vielä pelata tennistä, ei ole väliä, onko katto auki vai kiinni, Nadal sanoi Jim Courierin vetämässä kenttähaastattelussa.

– Minulle kyse on vain ja ainoastaan Australian avoimien voittamisesta. Tämä on uskomattoman hieno turnaus. Olen todella onnekas, että olen voittanut turnauksen kerran (2009), ja sunnuntaina teen taas parhaani.

Nadal ja finaalivastustaja Daniil Medvedev ovat aiemmin kohdanneet ATP-tasolla neljä kertaa. Voitot ovat Nadalille 3-1.

– Grand Slam -finaalit ovat aina jotakin aivan spesiaalia, ja Rafa on spesiaali pelaaja. Minun on näytettävä parastani, jotta voitto tulee, kommentoi Medvedev.

Miesten loppuottelu käydään Suomen aikaa sunnuntaiaamuna. Naisten finaalissa lauantaina kohtaavat tenniksen maailmanlistan ykkönen Ashleigh Barty ja Danielle Collins.