Iga Swiatek: ensimmäinen puolalainen Grand Slam -voittaja

Puolalainen Iga Swiatek kuuluu tenniksen ammattilaiskiertueen mielenkiintoisimpiin nuoriin pelaajiin.

Australian avoimien 2022 jälkeen hänellä oli tilillään kolme WTA-tason turnausvoittoa. Parhaimmillaan hän oli ollut tenniksen maailmanlistalla neljäntenä.

Vuonna 2020 Swiatek kohautti tennismaailmaa voittamalla teini-ikäisenä Ranskan avoimen tennisturnauksen.

Hän kaatoi loppuottelussa Sofia Keninin tuloksella 6-4, 6-1. Swiatekista tuli ensimmäinen puolalainen kaksinpelin mestari Grand Slam -turnauksissa.

Roland Garros -titteli oli Swiatekille ensimmäinen WTA-tason mestaruus. Vuonna 2021 hän voitti WTA-turnaukset Roomassa ja Adelaidessa.

Hyväraamisen Swiatekin fysiikka oli maailmanluokkaa jo ennen 20 ikävuoden täyttymistä. Oikeakätinen Swiatek pohjaa pelaamisensa voimakkaaseen syöttöön ja kämmenlyöntiin. Myös rystylyönti on laadukas.

Pelityyli on aggressiivinen, mutta urheilija on osoittanut myös kärsivällisyyttä. Swiatek viihtyy takarajalla, muttei epäröi verkolle nousuakaan paikan tullessa. Hänen lentolyöntinsä ovat kehittyneet nelinpelikokemuksen myötä. Positiivisena persoonallisuutena tunnettu puolalainen kaipaa vielä taktista kypsyyttä.

Swiatek tulee olympiatason perheestä

Tarinan mukaan Iga Swiatek (s. 31.5.2001, Varsova) alkoi pelata tennistä, koska hän halusi voittaa tennistä harrastaneen isosiskonsa. Igan isä on Tomasz Swiatek, joka edusti Puolaa soudussa vuoden 1988 olympialaisissa Soulissa.

Vuonna 2016 Swiatek otti uransa ensimmäisen huomattavan turnausvoiton. Hän oli ykkönen Tukholmassa pelatussa ITF-turnauksessa. Hän jatkoi ITF-kiertueella vielä vuodet 2017 ja 2018 keräten kuusi kaksinpelimestaruutta lisää.

Iga alkoi kiertää WTA-tason turnauksia toden teolla vuonna 2019 ja nousi ensimmäisen kerran tenniksen maailmanlistalla 100 parhaan joukkoon. Seuraavana vuonna sensaatiomestaruus Roland Garrosin massakentillä nosti hänet suuriin otsikoihin.

Kaudella 2021 Swiatek saavutti WTA-tittelit Adelaidessa ja Roomassa. Australian avoimissa 2022 hän eteni hyvin, kunnes tie nousi pystyyn välierissä Danielle Collinsia vastaan. Fiksuna urheilijana Swiatek antoi krediittiä vastustajalleen.

– Olipa kreisi ottelu! Vastustaja pelasi todella hyvää ja nopeaa tennistä. Ensimmäisessä erässä minulla oli murtopalloja, mutta missasin mahdollisuuteni. Se ärsytti, sanoi Swiatek.

– Olisi pitänyt vain keskittyä seuraaviin palloihin. Niin aloin tehdäkin toisessa erässä. Tiesin, että kämmenlyönnin on alettava toimia.

Vaikka Swiatek on vasta 20-vuotias, hänen fysiikkansa on varsin valmista tavaraa. Energiaa on kuin AC/DC:llä, yhdellä Igan suosikkibändeistä.

– Tiedän, että fysiikka on kunnossa. Toivoin, että vastustaja väsyisi loppua kohden. Halusin itse asiassa pidentää palloralleja väsyttääkseni häntä. Fysiikan puolesta minulla on vahva luotto itseeni.

– Kaksi viime ottelua ovat näyttäneet, että vaikeillakin hetkillä voin päästä takaisin peliin ja voittaa koviakin otteluita. Välierävastustaja Collins on itsevarma ja kovakuntoinen. Toivon, että tulee hyvä matsi, jutteli Swiatek.