BBC: Djokovic missaa Wimbledonin ennemmin kuin ottaa rokotteen

Tenniksen maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic pysyy kannassaan eikä aio ottaa koronavirusrokotetta.

Tammikuussa Djokovicilta jäivät Australian avoimet väliin, koska hän ei rokottamattomana päässyt maahan. Valtavasti huomiota saanut välikohtaus ei muuttanut urheilijan kantaa.

Djokovic kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, ettei suurturnausten kuten Ranskan avoimien tai Wimbledonin mahdollinen väliin jääminen ole ratkaisevaa.

– Se on hinta, jonka olen valmis maksamaan, Djokovic sanoi BBC:lle.

Vaikka Djokovic on henkilökohtaisessa kannassaan vähintäänkin päättäväinen, hän haluaa sanoutua irti varsinaisesta rokotusvastaisesta liikehdinnästä. Maailmalla on nähty paljon mielenosoituksia esimerkiksi rokotuspakkoa vastaan.

– En ole koskaan ollut rokotuksia vastaan, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että kaikilla on vapaus valita, mitä elimistöön laitetaan. Tällainen vapaus on minulle tärkeämpi kuin yksikään tennismestaruus tai mikään muu.

BBC:n haastattelussa Djokovic myös kertoi, että hän on lapsena ottanut rokotteita. Lisäksi hän sanoi, ettei rokotteiden ottaminen ole poissuljettu vaihtoehto tulevaisuudessa.

Australian rajalla: tapaus Djokovic

Australian rajaviranomainen (Australian Border Force, ABF) tiedotti tammikuussa, että Djokovicin viisumi on peruttu. Näin ollen tennistähti ei päässyt aluksi Melbournen lentokenttää pidemmälle.

Vastaavia draamoja on nähty lukemattomasti ”Border Security” (Australian rajalla) -televisio-ohjelmassa. Djokovicin tapaus olisi ohjelman historiassa legendaarisin hetki, jos se show’hun päätyisi.

ABF:n tiukkasanaisesta tiedotteesta oli silti show kaukana.

– Ei-kansalaiset, joilla ei ole voimassa olevaa viisumia tai joiden viisumi on peruttu, otetaan kiinni ja heidät poistetaan Australiasta, ABF linjasi.

Djokovic teki vetoomuksen viisumin perumisen kumoamiseksi. Asia käsiteltiin oikeudessa, ja vetoomus hyväksyttiin. Päätöksen myötä Djokovic pääsi lähtemään hotellista, jossa hän oli joutunut pysyttelemään viiden päivän ajan.

Oikeudellisista asiakirjoista kävi selväksi, ettei Djokovic ollut ottanut koronavirusrokotetta. Lisäksi selvisi, että hänellä oli ollut koronavirustartunta viime vuonna. Maahantulo Australiaan edellyttää rokotusta.

Uusi käänne seurasi pian, kun Australian liittovaltion hallinto päätti perua Djokovicin viisumin. Djokovic teki jälleen vetoomuksen. Lopullinen niitti lyötiin aivan Australian avoimien alla: riippumaton oikeusistuin hylkäsi Djokovicin vetoomuksen yksimielisesti.

Novak Djokovic, 34, on tenniksen maailmanlistan ykkönen. Hän on voittanut kaksinpeliturnauksen Australian avoimissa ennätykselliset yhdeksän kertaa.

Rafael Nadal voitti Australian avoimet ja kuittasi ennätyksellisen 21:nnen Grand Slam -tittelinsä. Djokovicilla ja Roger Federerillä on molemmilla 20 Grand Slam -mestaruutta.