Suomen parhaat tennispelaajat vuonna 2024

Suomalainen tennis etenee lupaavassa nousutrendissä vuonna 2024.

Emil Ruusuvuori on ykköstähti, ja nelinpeliin erikoistunut Harri Heliövaara esittää uransa parasta. Naisten tenniksessä seurataan esimerkiksi Anastasia Kulikovan ja Laura Hietarannan kehittymistä tiiviisti.

Seuraavassa Murtopallo käy läpi suomalaisen tenniksen kiinnostavat nimet vuonna 2024. Artikkelissa olevat tilastot perustuvat loppuvuoden 2023 tilanteeseen.

Emil Ruusuvuori

Emil Ruusuvuori on ollut tenniksen maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 37. Vuonna 2022 hän eteni ensimmäisen kerran ATP-turnauksen loppuotteluun. ITF-kiertueelta hänellä on 10 turnausvoittoa kaksinpelissä ja kuusi nelinpelissä.

Ruusuvuori on moderni pelaajatyyppi, jolla ei ole suuria pelillisiä heikkouksia. Lähes 190-senttisenä Ruusuvuori on hyväraaminen urheilija. Syötöt ja peruslyönnit lähtevät voimakkaasti hyvän tekniikan ja suotuisan vipuvarren ansiosta. Oikeakätinen Ruusuvuori käyttää kahden käden rystylyöntiä.

Fyysiset ja tekniset ominaisuudet mahdollistivat Ruusuvuoren nousemisen kohti tenniksen huippua. Häntä ei kiirehditty tenniksen ATP-kiertueelle, vaan hän sai rakentaa rauhassa peliään juniorisarjoissa ennen ryhtymistään ammattilaiseksi vuonna 2018. Ruusuvuoren tekniikassa ei ole turhia monimutkaisuuksia. Näin ollen muutokset ja jatkokehitys on helpompi rakentaa.

Taktinen osaaminen ja henkinen kovuus ovat sen sijaan vielä työn alla. Esimerkiksi Grand Slam -esiintymisissään hän on toki näyttänyt, että kanttia on.

Jos Ruusuvuoren kehitys jatkuu ja motivaatio pysyy lujana, hän nousee yhdeksi Suomen historian parhaista tennispelaajista. Korkein vertailukohta on luonnollisesti Jarkko Nieminen. Nieminen oli parhaimmillaan tenniksen maailmanlistan sijalla 13.

Vuonna 2020 Ruusuvuori ohitti jo Olli Rahnaston, joka oli parhaimmillaan 88:ntena, sekä Leo Palinin (paras ranking 92). Vuonna 2022 taakse jäivät myös Veli Paloheimo ja Aki Rahunen. Veli Paloheimon korkein ranking oli 48 (vuonna 1990) ja Aki Rahusen 57 (myös vuonna 1990).

Vuonna 2023 Ruusuvuori näytteli suurta roolia, kun Suomi eteni historiallisesti neljän parhaan joukkoon Davis Cupissa.

Otto Virtanen

Otto Virtanen nousi huhtikuussa 2023 uransa parhaalle sijalle tenniksen maailmanlistalla (109). Vuoden 2022 aikana hän saavutti ensimmäisen Challenger-tason turnausvoittonsa kaksinpelissä (Bergamo).

Virtanen (s. 21.6.2001, Hyvinkää) osoitti pelimiehen merkkejä jo juniorina. Erityisen vaikuttava oli vuosi 2018. Kesällä Virtanen pääsi juhlimaan poikien nelinpelin mestaruutta legendaarisilla Wimbledonin kentillä. Hänen parinaan pelasi turkkilainen Yanki Erel.

Loppuvuodesta Virtanen vain paransi menoaan ja voitti arvostetun Orange Bowl -turnauksen Yhdysvalloissa. Innokkaimmat pitävät Orange Bowlia jopa nuorten maailmanmestaruusturnauksena.

Juniorivuosinaan Virtanen voitti viisi turnausta kaksinpelissä ja neljä nelinpelissä. Hän oli parhaimmillaan junioreiden rankingissa kuudentena.

Aikuisten tasolla Virtanen voitti ensimmäisen kaksinpelitittelinsä vuonna 2020 Viron Pärnussa. Vuoden 2023 päättyessä hänellä oli kuusi turnausvoittoa kaksinpelissä (3 Challenger, 3 ITF) ja kaksi nelinpelissä (1 Challenger, 1 Futures).

Virtanen on hyväraaminen (191 cm) urheilija, joka nojaa monien muiden nykypelaajien tavoin vahvaan syöttöön ja kämmenlyöntiin. Oikeakätinen pelaaja käyttää kahden käden rystylyöntiä.

Vuonna 2023 Virtanen esiintyi ensimmäisen kerran Grand Slam -turnauksen pääsarjassa (US Open). Hän pelasi loistavasti Suomen joukkueessa Davis Cupissa.

Harri Heliövaara

Harri Heliövaaran (s. 4.6.1989) tennisura on ollut kaikkea muuta kuin yksioikoinen.

Heliövaaran menestyksekäs junioriura huipentui Australian avoimien nuorten mestaruuteen vuonna 2007. Hänen parinaan pelasi Graeme Dyce.

Ammattilaisena Heliövaara aloitti vuonna 2009. Hän tähtäsi määrätietoisesti tenniksen maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon.

Kun tavoite ei toteutunut, vuonna 2013 opiskelu ajoi tennisuran edelle. Heliövaara jätti ammattilaistenniksen vuosien ajaksi ja palasi kehiin vuonna 2017.

Heliövaaran ura nelinpelissä nousikin ennen pitkää aivan uusiin ulottuvuuksiin. Vuoden 2023 päättyessä hänellä oli nelinpelistä neljä ATP-turnausvoittoa.

Heliövaara ja hänen parinsa Lloyd Glasspool etenivät ATP-lopputurnaukseen 2022 ja pääsivät kisassa välieriin.

Kesäkuussa 2023 Heliövaara nousi nelinpelin rankingissa 7:nneksi.

Vuoden 2023 kohokohtia Heliövaaralle olivat US Openin sekanelinpelin mestaruus sekä Suomen maajoukkueen Davis Cup -suoritus.

Kaudella 2024 Heliövaaran pari on John Peers.

Anastasia Kulikova

Vuoden 2023 lopussa Kulikova oli korkeimmalle rankattu suomalaispelaaja tenniksen naisten maailmanlistalla (315). Hänen paras sijoituksensa on 179.

Kovaa syöttävä, vasenkätinen Kulikova (s. 2000) on voittanut ITF-kiertueella yhdeksän turnausta kaksinpelissä ja kaksi nelinpelissä. Venäjällä syntynyt Kulikova on asunut varhaisteinistä alkaen Suomessa.

Laura Hietaranta

Laura Hietaranta (s. 2004) on tenniksen vahva suomalaislupaus. ITF:n juniorirankingissa hän oli parhaimmillaan sijalla 26. Vuonna 2021 Hietaranta pelasi nuorten nelinpelin loppuottelussa Wimbledonissa parinaan Sofia Costoulas.

Loppuvuodesta 2021 Hietaranta pelasi upeasti tenniksen arvostetussa junioriturnauksessa Yhdysvalloissa. Hän raivasi tiensä välieriin eli neljän parhaan joukkoon Orange Bowl International Tennis Championshipissa. Floridassa pelattava turnaus on yksi maailman merkittävimmistä junioreiden tenniksessä.

Junioreiden tenniskiertueella Hietaranta voitti neljä turnausta kaksinpelissä ja kymmenen nelinpelissä.

Vuonna 2022 Hietaranta alkoi tehdä tulosta naisten ITF-kiertueella. Hän otti kaksi turnausvoittoa kaksinpelissä ja kolme nelinpelissä. Vuosi 2023 toi nelinpelimestaruuden yhdessä ITF-kisassa.

Hietaranta lähti kauteen 2023 rankingilta 476 (uran paras noteeraus 456).