Tanskan Holger Rune, 19, tuorein pohjoismaalainen tenniskomeetta

Tanskalainen Holger Rune on mielenkiintoinen nimi nuorten pohjoismaalaisten tennispelaajien esiinmarssissa.

Päättyneellä viikolla Rune, joka täytti juuri 19 vuotta, pääsi juhlimaan ensimmäistä ATP-tason turnausvoittoaan. Hän oli ykkönen Münchenissä käydyssä massakenttäturnauksessa.

Münchenissä Rune päihitti muiden muassa Emil Ruusuvuoren ja maailmanlistan kolmosen Alexander Zverevin.

– Olen tietysti superonnellinen. Mikä viikko! Pelasin uskomatonta tennistä ja taistelin tieni loppuun asti. Sain voittaa ensimmäisen ATP-tittelini Münchenissä ja tällaisen upean yleisön edessä, joten enempää en voisi pyytää, Rune kommentoi.

Runen loppuotteluvastustaja oli Alankomaiden Botic van de Zandschulp. Van de Zandschulp joutui luovuttamaan kesken ensimmäisen erän rintakipujen takia, joten turnausvoitto olisi voinut tulla komeamminkin.

– Tämä oli varmaan huonoin tapa voittaa finaali. Odotin tietysti todella kovaa ottelua, ja hän tulikin otteluun vahvasti. Toivon hänelle pikaista toipumista, toivottavasti näemme hänet kentällä taas pian, sanoi Rune.

Tanskan Gentoftessa syntynyt (29.4.2003) Rune on tehnyt tulemista jo pidemmän aikaa. Vuonna 2019 hän voitti Ranskan avoimien poikien turnauksen ja nousi junioreiden maailman ykköseksi.

Vuonna 2020 Rune ryhtyi ammattilaiseksi. Seuraavana vuonna hän kipusi jo 200 parhaan joukkoon tenniksen maailmanlistalla. Sadan parhaan joukkoon hän ponnisti tammikuussa 2022. Mestaruus Münchenissä toi uran parhaan rankingin 45.

Rafael Nadalia ja Roger Federeriä ihaileva Rune viihtyy massakentillä ja kovilla kentillä. Hänen suosikkiturnauksensa on Ranskan avoimet. Oikeakätinen pelaaja käyttää kahden käden rystylyöntiä.

– Olen yleisesti ottaen iloinen kaveri. Rakastan tennistä ja tykkään matkustaa turnauksiin. Pyrin pelaamaan aggressiivista tennistä, eikä pelialustalla ole niin väliä, Rune sanoi vuonna 2021.

Toukokuun 2022 alussa Rune on toiseksi paras pohjoismaalainen tennispelaaja miesten maailmanlistalla. Hänen edellään on vain Norjan Casper Ruud, jonka ranking on seitsemäs. Pohjoismaisen kärkikolmikon täydentää Emil Ruusuvuori, joka nousi 2. toukokuuta uransa parhaalle sijalle, 59:nneksi.

Tenniksen entisen suurmaan Ruotsin ykkönen on Mikael Ymer, joka pitää sadatta sijaa.

Tenniksen maailmanlista, kaksi parasta pelaajaa kaikista* Pohjoismaista

Tilanne 2.5.2022

7. Casper Ruud, Norja

45. Holger Rune, Tanska

59. Emil Ruusuvuori, Suomi

100. Mikael Ymer, Ruotsi

136. Elias Ymer, Ruotsi

324. Viktor Durasovic, Norja

363. Mikael Torpegaard, Tanska

368. Otto Virtanen, Suomi

* Islannilla ei ole yhtään ATP-rankattua pelaajaa.