Harri Heliövaara unelmavoitosta: ”Absurdia, mieletöntä”

Kun Ranskan avoimen tennisturnauksen alkuun on vain noin viikko, Harri Heliövaara nousee uransa korkeimmalle rankingille nelinpelin maailmanlistalla.

Masters-turnauksessa Roomassa Harri Heliövaara ja hänen parinsa Lloyd Glasspool tekivät sensaation ja voittivat avauskierroksella maailman ykkösparin Joe Salisbury – Rajeev Ram. Ottelu päättyi lukemiin 7-6, 6-3.

Jo pääsarjaan pääseminen vaati poikkeuksellisen olosuhteen, sillä Heliövaara–Glasspool otettiin poissaolojen vuoksi mukaan ns. alternate-statuksella.

Voitokkaan matsin jälkeen Heliövaara kirjoitti blogissaan, että päivä oli ”suorastaan absurdi, mutta peliesitys sen sijaan täyttä timanttia”.

– Voitto oli meidän. Aivan mieletöntä. Tunteet vyöryivät väkisinkin pintaan voiton jälkeen, niin upea oli tuo hetki. On sitä tullut elämässä tehtyä monta oikeaa valintaa, että täällä ollaan, Heliövaara ilmaisi blogikirjoituksessaan.

Heliövaaran ja Glasspoolin meno Roomassa jatkui voitolla kaksikosta Kokkinakis-Tiafoe. Tie nousi pystyyn vasta puolivälierissä, joissa Isner-Schwartzman-pari oli väkevämpi tuloksella 6-3, 6-2.

Tenniksen maailmanlistalla Heliövaara on nousemassa sijalle 44. Hänen aiempi paras rankinginsa on 50:s. Alkavalla viikolla Heliövaara ja Glasspool pelaavat Genevessä ATP 250 -sarjan turnausta.

Harri Heliövaara, kahden tennisuran mies

Harri Heliövaaran (s. 4.6.1989) tennisura on ollut kaikkea muuta kuin yksioikoinen.

Heliövaaran menestyksekäs junioriura huipentui Australian avoimien nuorten mestaruuteen vuonna 2007. Hänen parinaan pelasi Graeme Dyce.

Ammattilaisena Heliövaara aloitti vuonna 2009. Hän tähtäsi määrätietoisesti tenniksen maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon.

Kun tavoite ei toteutunut, vuonna 2013 opiskelu ajoi tennisuran edelle. Heliövaara jätti ammattilaistenniksen vuosien ajaksi ja palasi kehiin vuonna 2017.

Heliövaaran ura nelinpelissä nousikin ennen pitkää aivan uusiin ulottuvuuksiin. Hänen tiiminsä voitti vuonna 2021 ATP-turnaukset Moskovassa (parina Matwe Middelkoop) ja Marseillessa (parina Lloyd Glasspool). Ne ovat toistaiseksi Heliövaaran ainoat ATP-tason turnausvoitot.

Helmikuussa 2022 Heliövaara nousi nelinpelin rankingissa 50:nneksi.

Lisäksi Heliövaaralla on Challenger- ja alemman tason turnauksista 8 kaksinpeliturnausvoittoa ja 35 nelinpeliturnausvoittoa.