Ranskan avoimien mestaruus on toistaiseksi vahvin todiste Iga Swiatekin ylivoimasta naisten tenniksessä

Iga Swiatek on Ranskan avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelin mestari vuosimallia 2022.

Lauantaina Roland Garrosilla käydyssä loppuottelussa puolalainen Swiatek voitti Yhdysvaltain Coco Gauffin suoraan kahdessa erässä. Ottelu kesti vain runsaan tunnin ja päättyi lukemiin 6-1, 6-3.

Mestaruus Ranskan avoimissa on Swiatekille toinen. Hän on tenniksen maailmanlistan ykkönen.

Kuten lukematkin kertovat, Swiatek oli loppuottelussa varsin ylivoimainen. Hänen rohkea, tekninen ja fyysinen pelaamisensa oli aivan liikaa amerikkalaisvastustajalle.

Gauff, 18, pääsi täysipainoisesti pelitempoon mukaan toisen erän alussa, mutta vain hetkellisesti. Hän tiesi, että mahdollisuuksia olisi ollut paljon parempaan – hän puhkesi pettymyksen kyyneliin välittömästi kamppailun jälkeen.

Swiatek on tehnyt keväällä hurjaa jälkeä, ja sen sai nyt tuntea nahoissaan Gauff.

– Onnittelut, Iga. Se, mitä olet tehnyt WTA-kiertueella tänä keväänä, on oikeasti uskomatonta, ja ansaitset voittosi. Toivottavasti kohtaamme vielä finaaleissa, ehkä voitankin vielä joku kerta! Ehkä tämä oli minulle ensimmäinen (Grand Slam -kisan) loppuottelu monesta, Gauff sanoi finalistin puheenvuorossaan.

Swiatek oli loppuottelussa ylivoimainen, joten hän teki parhaansa lohduttaakseen vastustajaansa.

– Älä itke, Coco, sillä olet tehnyt loistavaa työtä ja kehityt koko ajan. Sinun iässäsi minulla ei ollut aavistustakaan, mitä oikein teen WTA-kiertueella. Menet vielä pitkälle, Swiatek rohkaisi.

– Tiimini on tukenut minua kaikissa tilanteissa. Kaksi vuotta sitten mestaruus täällä tuli aivan odottamatta, mutta nyt tiedän tehneeni töitä voittojen eteen. Paineita oli, ja turnaus oli varsin kova, puolalainen lisäsi.

Swiatek pelasi loppuottelun Ukrainan värit lippiksessään ja lähetti vielä puheenvuoronsa lopuksi voimantoivotukset naapurimaahansa. Ukraina-kannanotto nostatti yleisössä valtavat suosionosoitukset.

Swiatek tulee olympiatason perheestä

Ennen Ranskan avoimia Swiatekilla oli tilillään kahdeksan WTA-tason turnausvoittoa. Hän nousi maailmanlistan kärkeen 4. huhtikuuta.

Vuonna 2020 Swiatek kohautti tennismaailmaa voittamalla teini-ikäisenä Ranskan avoimen tennisturnauksen.

Hän kaatoi loppuottelussa Sofia Keninin tuloksella 6-4, 6-1. Swiatekista tuli ensimmäinen puolalainen kaksinpelin mestari Grand Slam -turnauksissa.

Roland Garros -titteli oli Swiatekille ensimmäinen WTA-tason mestaruus. Vuonna 2021 hän voitti WTA-turnaukset Roomassa ja Adelaidessa.

Kaudella 2022 Swiatek on voittanut jo hurjat kuusi WTA-turnausta.

Hyväraamisen Swiatekin fysiikka oli maailmanluokkaa jo ennen 20 ikävuoden täyttymistä. Oikeakätinen Swiatek pohjaa pelaamisensa voimakkaaseen syöttöön ja kämmenlyöntiin. Myös rystylyönti on laadukas.

Pelityyli on aggressiivinen, mutta urheilija on osoittanut myös kärsivällisyyttä. Swiatek viihtyy takarajalla, muttei epäröi verkolle nousuakaan paikan tullessa. Hänen lentolyöntinsä ovat kehittyneet nelinpelikokemuksen myötä. Positiivisena persoonallisuutena tunnettu puolalainen kaipaa vielä taktista kypsyyttä.

Tarinan mukaan Iga Swiatek (s. 31.5.2001, Varsova) alkoi pelata tennistä, koska hän halusi voittaa tennistä harrastaneen isosiskonsa. Igan isä on Tomasz Swiatek, joka edusti Puolaa soudussa vuoden 1988 olympialaisissa Soulissa.

Vuonna 2016 Swiatek otti uransa ensimmäisen huomattavan turnausvoiton. Hän oli ykkönen Tukholmassa pelatussa ITF-turnauksessa. Hän jatkoi ITF-kiertueella vielä vuodet 2017 ja 2018 keräten kuusi kaksinpelimestaruutta lisää.

Iga alkoi kiertää WTA-tason turnauksia toden teolla vuonna 2019 ja nousi ensimmäisen kerran tenniksen maailmanlistalla 100 parhaan joukkoon. Seuraavana vuonna sensaatiomestaruus Roland Garrosin massakentillä nosti hänet suuriin otsikoihin.

Kaudella 2021 Swiatek saavutti WTA-tittelit Adelaidessa ja Roomassa. Australian avoimissa 2022 hän eteni hyvin, kunnes tie nousi pystyyn välierissä Danielle Collinsia vastaan.

Keväällä 2022, ennen Ranskan avoimia, Swiatek voitti turnaukset Dohassa, Indian Wellsissä, Miamissa, Stuttgartissa ja Roomassa.

Vaikka Swiatek on vasta 20-vuotias, hänen fysiikkansa on varsin valmista tavaraa. Energiaa on kuin AC/DC:llä, yhdellä Igan suosikkibändeistä.