Nadal jälleen Roland Garrosin mestari – ”Minulle on tapahtunut uskomattomia asioita tällä kaudella”

Rafael Nadal nousi historialliseen mestaruuteen Ranskan avoimen tennisturnauksen kaksinpelissä 2022.

Nadal otti 22:nnen Grand Slam -turnausvoittonsa. Samaan ei ole pystynyt kukaan muu miespelaaja. Roger Federerillä ja Novak Djokovicilla on molemmilla 20 mestaruutta.

Sunnuntaina Pariisissa käydyssä loppuottelussa Nadal löi Casper Ruudin. Kamppailu kesti 2 tuntia ja 18 minuuttia ja päättyi lukemiin 6-3, 6-3, 6-0.

Mestaruus Roland Garrosilla on Nadalille ennätyksellisesti neljästoista. Hän on pitkällä urallaan kärsinyt ainoastaan kolme häviötä Ranskan avoimissa.

Loppuotteluun Nadal lähti suurena ennakkosuosikkina, eikä norjalaisella Ruudilla ollutkaan paljon sanansijaa. Toisen erän alussa Ruud pääsi lupaavaan vauhtiin, mutta Nadalin raudanluja pelaaminen toi tasoeron vääjäämättä esiin.

Ruud tunnetaan erinomaisesta kämmenlyönnistään, ja asettaan norjalainen pyrkikin käyttämään mahdollisimman paljon. Toisaalta hänen kämmenpuolelleen jäi puolustustilanteissa niin paljon tilaa, että Nadal pystyi iskemään lukuisia voittolyöntejä (kaikkiaan 37 Ruudin 16:tta vastaan).

Casper Ruud, ensimmäinen norjalainen Grand Slam -finalisti, nosti voittajalle rehdisti hattua kamppailun jälkeen.

– Rafa, kaikki tiedämme, millainen mestari olet. Tänään sain itse tuntea, millaista sinua vastaan on pelata finaalissa. En ole ensimmäinen uhrisi! Olet todellinen inspiraatio, ja kaikki toivomme, että jatkat vielä pelaamista, Ruud sanoi finalistin puheenvuorossaan.

– Vaikka olen nuori, minulla on jo pitkä tie takana. Toivottavasti matka jatkuu vielä monta vuotta ja tuo lisää Grand Slam -loppuotteluita, lisäsi norjalainen.

Ruud, 23, on voittanut urallaan kahdeksan ATP-kisaa ja ollut tenniksen maailmanlistalla parhaimmillaan seitsemäntenä. Nadal tietää, että kaverissa on potentiaalia.

– Casper, kanssasi oli ilo pelata tämä finaali. Nämä kaksi viikkoa olivat sinulle hyvin tärkeät ja toivat suuren askeleen eteenpäin urallasi, sanoi Rafa.

Kokenut Nadal on ’tuomittu’ entiseksi tähdeksi moneen kertaan, mutta kaudella 2022 hän on esittänyt loistokkaita otteita – muun muassa voittanut molemmat Grand Slam -turnaukset.

– Minulle on tapahtunut uskomattomia asioita tällä kaudella. Ilman tiimiäni se ei olisi mahdollista. Täällä Pariisissa olo on aina kuin kotona, tämä on minulle maailman tärkein pelipaikka. On hyvin vaikea kuvailla tuntemuksia, kun olen 36-vuotias mutta edelleen kilpailukykyinen. Paljon on energiaa vaadittu, jotta olen pysynyt vauhdissa. En tiedä, mitä tulevaisuus tuo, mutta jatkan joka tapauksessa taistelua, Nadal vakuutteli.

Nadalin mestaruudet Grand Slam -turnauksissa

Tammikuussa 2022 Rafael Nadalista tuli ensimmäinen mies, joka voittaa tenniksen Grand Slam -turnauksen kaksinpelin 21 kertaa.

Historiallinen mestaruus tuli Australian avoimissa. Turnauksen Nadal oli voittanut kerran aikaisemmin, vuonna 2009.

Nadalin 22. Grand Slam -turnausvoitto seurasi Ranskan avoimissa kesäkuussa 2022.

Nadalin ylivoima on ollut suurinta juuri Ranskan avoimessa tennisturnauksessa. Roland Garrosin massakentillä hän on ollut paras ennätykselliset 14 kertaa.

Wimbledonin Nadal on voittanut kaksi kertaa ja US Openin neljä kertaa.

Tenniksen maailmanlistalla Nadal nousi ykköseksi ensimmäisen kerran elokuussa 2008.