Legendaarisessa Wimbledonin tennisturnauksessa jaetaan ennätyksellisen suuret palkintorahat kesällä 2024.
Wimbledonissa maksetaan yhteensä 50 miljoonaa puntaa palkintorahaa. Kaksinpelin mestarit kuittaavat 2,7 miljoonan punnan suuruiset potit.
Aiempi palkintorahaennätys saavutettiin vuonna 2023. Wimbledonia järjestävä All England Lawn Tennis Club (AELTC) tiedotti tuolloin, että turnauksen palkintorahapotti on 44,7 miljoonaa puntaa.
Suurimmat yksittäiset summat menevät kaksinpeliturnausten voittajille. Vuoden 2024 potti 2,7 miljoonaa puntaa vastaa noin 3,2 miljoonaa euroa (kurssi 24.6.2024).
Kaksinpelin hävinneiden finalistien palkintorahapotti on 1,4 miljoonaa puntaa (noin 1,7 miljoonaa euroa). Nelinpelissä voittava tiimi kuittaa 650 000 punnan (n. 768 800 euroa) suuruisen palkintorahan.
Vuonna 2023 miesten kaksinpeliturnauksen voitti Carlos Alcaraz ja naisten vastaavan Marketa Vondrousova.
AELTC on lisännyt panoksia alkukierroksillekin. Kaksinpelin ensimmäisellä kierroksella hävinneetkin pelaajat saavat 60 000 punnan suuruisen palkintorahan.
– Palkintorahojen on tarkoitus korostaa sitä, miten tärkeitä pelaajat ovat The Championshipsille, puheenjohtaja Ian Hewitt sanoo.
– Haluamme, että turnauksemme on edelleen yksi maailman johtavista urheilutapahtumista. Tämän vuoden turnaus on tavallistakin erityisempi, koska juhlimme keskuskentän satavuotista taivalta, lisää Hewitt.
Keskuskenttä (Centre Court), joka sijaitsee Church Roadin varrella, on kuulunut vuosisadan ajan tennismaailman merkittävimpiin pelipaikkoihin.
Wimbledonissa 2022 lanseerattiin erikoisuus: myös keskimmäinen sunnuntai oli pelipäivä. Tavallisesti kyseisenä sunnuntaina Wimbledonissa on pidetty välipäivää. Lisäksi Wimbledoniin pääsi yleisö täysimittaisesti paikan päälle ensimmäisen kerran sitten vuoden 2019.
Wimbledonista 2022 ei rankingpisteitä
Wimbledonissa 2022 palkintorahat olivat ennätysmäiset, mutta ATP- ja WTA-pisteiden suhteen tilanne oli päinvastainen. AELTC vahvisti, että venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat eivät pääse pelaamaan Wimbledonin tennisturnaukseen 2022.
Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin puhkeamisen jälkeen Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu useista urheilulajeista maajoukkueiden ja seurajoukkueiden osalta.
Yksilölajeissa tilanne on erilainen. AELTC kuvailikin asetelmaa ”monimutkaiseksi ja haastavaksi”. Toistaiseksi venäläiset ja valkovenäläiset ovat saaneet pelata ATP- ja WTA-kiertueilla, mutta eivät oman maansa lipun alla. Wimbledonissa asiaan tulee muutos.
Miesten ammattilaistenniskiertuetta organisoiva ATP ja naisten vastaava organisaatio WTA tiedottivat, että AELTC:n päätöksen vuoksi Wimbledonista ei jaeta pisteitä tenniksen maailmanlistalle.
Kiertueiden päätökset ovat ristiriidassa AELTC:n kanssa, ja tennispiireissä tilanne onkin otettu hämmentyneesti vastaan. Kriittisesti asetelmaan suhtautuvien mielestä ATP ja WTA paitsi ’suojelevat’ venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita myös tekevät hallaa Wimbledonin arvovallalle.
ATP korostaa, että päätöksen keskeinen perustelu on urheilun tasapuolisuuden korostaminen.
– Urheilulajimme on rakennettu ajatukselle, että menestyminen perustuu meriiteille, että jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus ja ettei syrjintää ole. On myös tärkeää, ettei tästä tule ennakkotapausta tapahtumien yksipuolisesta päätöksenteosta. Kiertue voi toimia vain silloin, kun periaatteet ja hallinto ovat yhteiset, ATP ilmaisi.
WTA oli julkilausumassaan samoilla linjoilla.
– Suojelemme WTA-pelaajien yhtäläisiä mahdollisuuksia. Jos emme olisi tehneet tätä päätöstä, olisimme hylänneet periaatteemme ja tukeneet kansalaisuuteen perustuvaa syrjintää, WTA tiedotti.
AELTC:n tekemä päätös on yksi voimakkaimmista yksittäisiin urheilijoihin kohdistuvista toimenpiteistä. Kun vielä ATP ja WTA vetivät omat johtopäätöksensä, myllerrys on melkoinen. Toisaalta tämä saattaa olla vasta alkua kansainvälisessä huippu-urheilussa. Muun muassa Kansainvälinen olympiakomitea on suositellut venäläisten ja valkovenäläisten sulkemista, joten lisää suuria muutoksia urheilumaisemaan on luvassa.
Venäjä ja Valko-Venäjä ovat varsin merkittäviä tennismaita. Venäläinen Daniil Medvedev on käynyt tenniksen maailmanlistan ykkösenä. Valkovenäläinen Arina Sabalenka on WTA-rankingissa kärkikahinoissa.
Muita kovan tason pelaajia ovat muiden muassa Andrei Rublev, Aslan Karatsev ja Karen Hatshanov (Venäjä) ja Victoria Azarenka (Valko-Venäjä).
Grand Slam -turnauksista saa normaalitilanteessa enemmän ATP- ja WTA-pisteitä kuin mistään muista turnauksista, joten maailmanlistalla suurin vaikutus on luonnollisesti pelaajiin, jotka menestyivät Wimbledonissa parhaiten viime vuonna.
Vuonna 2023 venäläiset ja valkovenäläiset saavat osallistua Wimbledoniin, mutta he eivät saa kilpailla oman maansa lipun alla.
Lontoossa pelattava Wimbledonin tennisturnaus on yksi urheilulajin legendaarisimmista kilpailuista. Wimbledon 2024 alkaa 1. heinäkuuta.