Tenniksen maailmanlistat US Openin jälkeen

Carlos Alcaraz ja Iga Swiatek voittivat kaksinpelin mestaruudet US Openissa ja pitävät myös kärkipaikkoja tenniksen maailmanlistalla.

US Open, kauden viimeinen Grand Slam -kisa, päättyi sunnuntaina Alcarazin ja Casper Ruudin väliseen miesten kaksinpelin loppuotteluun. Alcaraz vei voiton lukemin 6-4, 2-6, 7-6, 6-3.

Ällistyttävää nousua tänä vuonna tehnyt Alcaraz, 19, ottaa kärkirankingin ensimmäistä kertaa urallaan. Espanjalaisteinillä on tältä kaudelta ATP-tason turnausvoittoja viisi kappaletta.

– Tästä olen unelmoinut lapsesta asti. Päästä maailmanlistan ykköseksi ja voittaa Grand Slam -turnaus. Tämän eteen olen tehnyt todella, todella paljon töitä, Alcaraz ilmoitti mestarin puheenvuorossaan.

Norjalainen Ruud nousee rankingkakkoseksi, ja kärkikolmikosta löytyy vielä Rafael Nadal.

Suomen tennisykkönen Emil Ruusuvuori ei onnistunut US Openissa, joten hänen on tyytyminen 51. sijaan. Hän on ollut parhaimmillaan 42:ntena.

Swiatek piti kärkirankingia naisten maailmanlistalla jo ennen US Openia, ja hänen kolmas Grand Slam -turnausvoittonsa vain vahvistaa asemaa. Hänellä on yli kaksi kertaa enemmän WTA-pisteitä kuin kakkoseksi nousseella Ons Jabeurilla.

New Yorkissa Swiatek voitti loppuottelussa juuri Jabeurin. Kärkikolmikon maailmanlistalla täydentää Viron Anett Kontaveit.

Viime vuoden mestari Emma Raducanu ja finalisti Leylah Fernandez eivät tällä kertaa menestyneet. Vaikutus maailmanlistalla on dramaattinen: Raducanu putosi 72 pykälää (uusi ranking 83.) ja Fernandez 26 (40.).

US Openin jälkeisellä maailmanlistalla Suomen ykkönen on Anastasia Kulikova (217.). Äskettäin ITF-kisat Ruotsissa voittanut Laura Hietaranta, 18, puolestaan ampaisi 119 sijaa ja otti rankingin 741.

Miesten nelinpelin rankingissa Suomen Harri Heliövaara on uransa parhaalla sijalla 17. Heliövaara ja hänen parinsa Lloyd Glasspool etenivät US Openissa puolivälieriin.

US Openissa miesten nelinpeliturnauksen voitti kaksikko Rajeev Ram – Joe Salisbury.

Tiimi Barbora Krejcikova – Katerina Siniakova oli paras naisten nelinpelissä. Tshekkipari on voittanut nyt jokaisen Grand Slam -turnauksen ainakin kerran. Siniakova on maailmanlistan ykkönen ja Krejcikova kakkonen.