Simona Halep – positiivinen dopingnäyte saattaa päättää uran

Tennispelaaja Simona Halep antoi positiivisen dopingnäytteen US Openissa 2022.

Tapauksesta vastaava ITIA (International Tennis Integrity Agency) tiedotti, että Halepin A- ja B-näytteistä oli löytynyt kiellettyä ainetta, Roxadustatia.

Roxadustat on tarkoitettu munuaisten vajaatoimintaan liittyvän anemian hoitoon.

Positiivisen näytteen vuoksi Halep asetettiin toistaiseksi pelikieltoon. Kun asian käsittely päättyy ja jos Halep ei pysty todistamaan syyttömyyttään, romanialaisurheilijaa voi odottaa pitkä pelikielto.

Halepilla on ikää 31 vuotta, joten pitkä pelikielto voisi merkitä huippu-urheilu-uran loppumista.

Halep on entinen tenniksen maailmanlistan ykkönen. Grand Slam -turnauksissa hän on saavuttanut mestaruuden kahdesti: Ranskan avoimissa 2018 ja Wimbledonissa 2019.

Pian sen jälkeen, kun tieto mahdollisesta dopingtapauksesta tuli julki, Halep puolustautui sosiaalisessa mediassa.

– Taistelu totuudesta on elämäni suurin ottelu, Halep kuvaili.

– Urani aikana sääntöjen rikkominen ei ole käynyt mielessäkään, joten tämä tieto on elämäni suuri sokki. Taistelen loppuun asti todistaakseni, etten ole koskaan ottanut tietoisesti kiellettyjä aineita, alleviivasi Halep.

Viime vuosina Halep on kuulunut tenniksen WTA-kiertueen näkyvimpiin pelaajiin, vaikka hänen tasonsa onkin heitellyt. Teknisen osaamisen lisäksi hänen henkinen kypsyytensä on kehittynyt kokemuksen kertyessä.

Halep on voittanut WTA-kiertueella kaikkiaan 24 turnausta ja kerännyt yli 40 miljoonan dollarin edestä palkintorahaa.

ITIA on saanut syksyllä käsittelyynsä muitakin suuria tapauksia. Yksi järkyttävimmistä on 14-vuotiaan venäläispelaajan asettaminen pelikieltoon antidopingsääntöjen rikkomisesta. Urheilijan iän vuoksi hänen nimeään ei julkisteta.

Meksikolaiselle Luis Patinolle langetettiin kolmen vuoden mittainen pelikielto kiellettyjen aineiden hallussapidosta ja käyttöyrityksestä. Patino, 29, on ollut parhaimmillaan tenniksen maailmanlistan sijalla 239.

Chileläinen Sebastian Rivera on puolestaan suljettu tenniksestä eliniäksi. Hänen katsottiin syyllistyneen ottelutulosten järjestelyyn peräti 64 eri tapauksessa. Rivera on tennisvalmentaja ja entinen ammattilaispelaaja.