Heliövaara upeasti mukana – kaikki ATP-lopputurnauspelaajat selvillä

Suomen Harri Heliövaara ja hänen nelinpeliparinsa Lloyd Glasspool saavuttivat paikan tenniksen ATP-kiertueen lopputurnaukseen.

ATP-lopputurnaukseen pääsevät vain kalenterivuoden kahdeksan parasta kaksinpelaajaa ja kahdeksan parasta nelinpeliparia, joten saavutus on todella huomattava.

Suurimmista suomalaisista maineteoista ATP-lopputurnauksessa on vastannut Henri Kontinen, joka voitti parinsa John Peersin kanssa mestaruudet vuosina 2016 ja 2017.

Heliövaara ja Glasspool etenivät Pariisin Masters-turnauksessa välieriin, ja saavutus riitti lopputurnauspaikan varmistamiseen.

Torinossa 13. marraskuuta käynnistyvässä ATP-lopputurnauksessa (Nitto ATP Finals) esiintyvät myös nelinpeliparit Koolhof-Skupski, Ram-Salisbury, Arevalo-Rojer, Mektic-Pavic, Kokkinakis-Kyrgios, Granollers-Zeballos ja Dodig-Krajicek.

Tenniksen maailmanlistan ykkönen Carlos Alcaraz joutuu jättämään ATP-lopputurnauksen väliin loukkaantumisen vuoksi.

Torinon kaksinpelikaartin muodostavat Rafael Nadal, Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas, Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Felix Auger-Aliassime, Andrei Rublev ja Taylor Fritz.

Varsinaiset ATP-kiertueturnaukset päättyivät sunnuntaina. Tanskan nuori komeetta Holger Rune otti uransa ensimmäisen Masters-tason mestaruutensa kaatamalla loppuottelussa Novak Djokovicin.

Pariisin upea finaali päättyi lukemin 3-6, 6-3, 7-5.

ATP-lopputurnaus eroaa oleellisesti muista turnauksista siinä, että se käynnistyy alkulohkoilla. Pelaajat ja nelinpelitiimit jaetaan kahteen neljän lohkoon.

Lohkoista kaksi parasta jatkavat välieriin.

ATP-lopputurnaus on ATP-kiertueen suurin halliturnaus ja Grand Slam -turnausten ohella yksi tennisvuoden huomattavimmista tapahtumista. Jos turnauksen voittaja pelaa koko kisan tappioitta, hän kuittaa 1 500 ATP-pistettä ja yli kahden miljoonan dollarin suuruisen palkintorahan.

Vuonna 2021 palkintorahaa jaettiin yhteensä 7,3 miljoonaa dollaria. Kaksinpeliturnauksen voitti Alexander Zverev ja nelinpelin kaksikko Pierre-Hugues Herbert – France Nicolas Mahut.

ATP-lopputurnaus on kuulunut miesten ammattilaistenniksen kalenteriin yli 50 vuoden ajan. Ensimmäinen kisa käytiin vuonna 1970 Tokiossa. Roger Federer on voittanut ATP-lopputurnauksen ennätyksellisesti kuusi kertaa.

Tenniksen ATP-lopputurnaus kilpaillaan Torinossa vuoteen 2025 asti. Pelipaikkana on yli 16 500 katsojaa vetävä Pala Alpitour.