Heliövaarasta tennishistorian toinen suomalainen otteluvoittaja ATP-lopputurnauksessa

Harri Heliövaarasta tuli sunnuntaina Suomen tennishistorian toinen pelaaja, joka esiintyy ATP-lopputurnauksessa. Samalla hänestä tuli toinen suomalainen otteluvoittaja.

Heliövaara ja hänen nelinpeliparinsa Lloyd Glasspool voittivat turnauksen ensimmäisessä alkulohko-ottelussaan Torinossa kaksikon Arevalo-Rojer.

Ottelu ratkesi suoraan kahdessa erässä ja se päättyi lukemin 7-5, 7-6. Ratkaisseen tiebreakin Heliövaara ja Glasspool voittivat pistein 7-3.

Aiempien ATP-lopputurnauksien nelinpelissä on nähty poikkeuksellista suomalaismenestystä. Henri Kontinen ja hänen parinsa John Peers voittivat mestaruudet vuosina 2016 ja 2017.

Heliövaara uhkui tyytyväisyyttä voiton varmistuttua, mutta suomalaispelaaja ei aio tyytyä yhteen onnistumiseen.

– Toteutettiin sovittua taktiikkaa kurinalaisesti alusta loppuun. Syöttöpeli oli tarkkaa ja palautuspeli tarpeeksi aktiivista, mikä palkittiin kummankin erän lopussa, Heliövaara sanoi Tennisliiton verkkosivuilla.

– Mahtavat fiilikset totta kai avata voitolla, mutta edelleen tähtäin on pidemmällä. Kaikki ottelut ovat voitettavissa, joten jatketaan piste kerrallaan eteenpäin, hän lisäsi.

Myös kaksinpeliturnaus pääsi sunnuntaina käyntiin. Norjan Casper Ruud avasi voitolla Kanadan Felix Auger-Aliassimesta. Ottelu päättyi 7-6, 6-4.

Myöhäisillan ottelussa kohtasivat Rafael Nadal ja Taylor Fritz. Fritz oli loistovireessä ja yllätti ykkössijoitettu Nadalin tuloksella 7-6, 6-1.

Vuoden 2022 ATP-lopputurnaus, sponsoroidulta nimeltään Nitto ATP Finals, pelataan Torinossa 13.–20. marraskuuta.

ATP-lopputurnaukseen pääsevät kalenterivuoden kahdeksan parasta kaksinpelaajaa ja kahdeksan parasta nelinpeliparia. Järjestyksen määräävät kalenterivuoden aikana saavutetut ATP-pisteet.

ATP-lopputurnaus eroaa oleellisesti muista turnauksista siinä, että se käynnistyy alkulohkoilla. Pelaajat ja nelinpelitiimit jaetaan kahteen neljän lohkoon. Lohkoista kaksi parasta jatkavat välieriin.