Ylivoimainen ykkössuosikki lauluun Australian avoimissa – ”Halusin tätä liikaa”

Iga Swiatek putosi Australian avoimesta tennisturnauksesta yllättäen jo ennen puolivälieriä.

Swiatek, tenniksen maailmanlistan ykkönen, hävisi sunnuntaina neljännellä kierroksella Jelena Ribakinalle. Ottelu päättyi suoraan kahdessa erässä lukemin 6-4, 6-4.

Melbournessa Swiatek oli ylivoimainen ennakkosuosikki naisten kaksinpelissä. Kovan tason pelaaja on toki myös Ribakina: hän voitti viime kesänä Wimbledonin.

– Pari viime viikkoa ovat olleet minulle varsin vaikeita. Tänään oli sellainen tunne, etten pysty antamaan itsestäni enempää. Otin askeleen taaksepäin tämän tason turnauksiin valmistautumisessa, Swiatek kertoi lehdistölle.

– Ehkä halusin sitä (turnauksen mestaruutta) hieman liikaa. Minun täytyy yrittää ottaa vähän rennommin. Tunsin paineet. Halusin häviön välttämistä enemmän kuin voittamista. Tuhlasin liikaa energiaa ennen turnausta ja sen ensimmäisinä päivinä. Minulla on nyt vähän erilainen ajanjakso, kuvaili Swiatek.

Puolivälierissä Ribakina kohtaa Jelena Ostapenkon. Ostapenko kukisti Coco Gauffin suoraan kahdessa erässä.

Swiatek, olympiatason perheen kasvatti

Vuonna 2020 Swiatek kohautti tennismaailmaa voittamalla teini-ikäisenä Ranskan avoimen tennisturnauksen.

Hän kaatoi loppuottelussa Sofia Keninin tuloksella 6-4, 6-1. Swiatekista tuli ensimmäinen puolalainen kaksinpelin mestari Grand Slam -turnauksissa.

Roland Garros -titteli oli Swiatekille ensimmäinen WTA-tason mestaruus. Hän voitti Ranskan avoimet uudelleen vuonna 2022 ja lisäsi Grand Slam -turnausvoittojen listalleen US Openin syyskuussa 2022.

Hyväraamisen Swiatekin fysiikka oli maailmanluokkaa jo ennen 20 ikävuoden täyttymistä. Oikeakätinen Swiatek pohjaa pelaamisensa voimakkaaseen syöttöön ja kämmenlyöntiin. Myös rystylyönti on laadukas.

Pelityyli on aggressiivinen, mutta urheilija on osoittanut myös kärsivällisyyttä. Swiatek viihtyy takarajalla, muttei epäröi verkolle nousuakaan paikan tullessa. Hänen lentolyöntinsä ovat kehittyneet nelinpelikokemuksen myötä.

Positiivisena persoonallisuutena tunnettu puolalainen kaipaa vielä hieman lisää taktista kypsyyttä sekä tottumista kiertueen nopeimpiin pelialustoihin.

Tarinan mukaan Iga Swiatek (s. 31.5.2001, Varsova) alkoi pelata tennistä, koska hän halusi voittaa tennistä harrastaneen isosiskonsa. Igan isä on Tomasz Swiatek, joka edusti Puolaa soudussa vuoden 1988 olympialaisissa Soulissa.

Vuonna 2016 Swiatek otti uransa ensimmäisen huomattavan turnausvoiton. Hän oli ykkönen Tukholmassa pelatussa ITF-turnauksessa. Hän jatkoi ITF-kiertueella vielä vuodet 2017 ja 2018 keräten kuusi kaksinpelimestaruutta lisää.

Iga alkoi kiertää WTA-tason turnauksia toden teolla vuonna 2019 ja nousi ensimmäisen kerran tenniksen maailmanlistalla 100 parhaan joukkoon. Seuraavana vuonna sensaatiomestaruus Roland Garrosin massakentillä nosti hänet suuriin otsikoihin.

Vaikka Swiatek on vasta 21-vuotias, hänen fysiikkansa on varsin valmista tavaraa. Energiaa on kuin AC/DC:llä, yhdellä Igan suosikkibändeistä.

Kauden 2023 alussa Swiatekilla oli 11 WTA-tason turnausvoittoa. Tenniksen maailmanlistan kärkeen hän nousi huhtikuussa 2022.