Vondrousova voitti Wimbledonin 2023

Tshekin Marketa Vondrousova on voittanut Wimbledonin tennisturnauksen 2023 naisten kaksinpelin mestaruuden.

Lauantaina käydyssä loppuottelussa Vondrousova löi Tunisian Ons Jabeurin suoraan kahdessa erässä. Lopputulos oli 6-4, 6-4.

Mestaruus tietää Vondrousovalle 2,35 miljoonan punnan (noin 2,7 miljoonaa euroa) suuruista palkintorahaa ja nousua kymmenenneksi tenniksen maailmanlistalla.

Vondrousova on ensimmäinen nainen, joka voittaa Wimbledonin kaksinpeliturnauksen sijoittamattomana pelaajana.

Jabeur oli loppuottelun ennakkosuosikki, mutta hän esiintyi silmin nähden hermostuneesti eikä yltänyt parhaalle tasolleen. Finaali ei ollut muutenkaan tasollisesti häikäisevä, ja syötönmurtoja nähtiin peräti kymmenen kappaletta.

Ons Jabeur on noussut värikkään pelityylinsä ja iloisen persoonallisuutensa ansiosta yhdeksi WTA-kiertueen suosikkipelaajista, mutta tunisialaistähti on hävinnyt kaikki kolme Grand Slam -loppuotteluaan.

Vondrousova, 24, vaikutti mestaruuden ratkettua epäuskoiselta.

– En oikein tiedä, mitä tapahtuu. Uskomaton fiilis. Tennis on hullu laji. Viime vuonna olin täällä käsi kipsissä, mutta nyt pitelen voittolautasta, Vondrousova sanoi viitaten moniin loukkaantumisiinsa.

– Comebackien tekeminen ei ole koskaan helppoa, koska ei voi tietää, miten käy. Kaksiviikkoinen oli raskas. Nyt olen kuitenkin kiitollinen ja ylpeä itsestäni. Ennen ottelua jännitti todella paljon, joten ehkä otan nyt oluen, virnisti Vondrousova.

Wimbledonin miesten loppuottelussa sunnuntaina kohtaavat Novak Djokovic ja Carlos Alcaraz.

Vondrousova: Tshekin tennistähti

Tshekin Sokolovissa syntynyt (28.6.1999) Marketa Vondrousova aloitti tenniksen harrastamisen lapsena isänsä opastuksessa. Vaihtoehtoja olivat myös jalkapallo sekä lentopallo, jota Marketan äiti pelasi liigatasolla.

Vondrousova muutti 15-vuotiaana Prahaan päästäkseen nuorella urallaan eteenpäin. ITF-tasolla hän aloitti vuonna 2014, ja ensimmäinen esiintyminen WTA-kiertueen karsinnoissa tuli seuraavana vuonna.

Vuonna 2017 Vondrousova otti suuren harppauksen ja voitti uransa ensimmäisen WTA-tittelin (Biel/Bienne).

Kaksi vuotta myöhemmin Vondrousova eteni Ranskan avoimessa tennisturnauksessa loppuotteluun, mutta hävisi siinä Ashleigh Bartylle. Vuonna 2019 tulivat finaalipaikat myös Budapestissa ja Istanbulissa.

Loukkaantumiset ovat vaikeuttaneet Vondrousovan uraa merkittävästi. Esimerkiksi vuoden 2022 Wimbledon jäi väliin ranneleikkauksen vuoksi. Vuonna 2023 uusi tuleminen kruunautui Wimbledonin kaksinpelin mestaruuteen.

Massakentät ovat Vondrousovalle luontaisia. Vasenkätinen pelaaja on erittäin vahva syötönpalauttaja ja osaa käyttää painavaa yläkierteistä kämmenlyöntiä tehokkaasti. Myös hänen pysäytyslyöntinsä on vaarallinen. Viimeistään Wimbledon 2023 osoitti, että Vondrousova on pystynyt sovittamaan pelityylinsä nopeille pelialustoille.

Wimbledon ja Biel/Bienne ovat Vondousovan ainoat WTA-tason turnausvoitot.

Wimbledonin 2023 palkintorahat

Vuonna 2023 Wimbledonissa maksetaan ennätyksellisesti 44,7 miljoonaa puntaa palkintorahaa. Kaksinpelin mestarit kuittaavat 2,35 miljoonan punnan (noin 2,7 miljoonaa euroa) potit.

Wimbledon pelataan ruohokentillä Lontoossa 3.–16. heinäkuuta.

Suomessa Wimbledon on katseltavissa Discoveryn medioissa.

Muut kolme tenniksen vuotuista Grand Slam -turnausta ovat Australian avoimet, Ranskan avoimet ja US Open.