Tenniksen maailmanlistat Wimbledonin 2023 jälkeen

Kesän 2023 Wimbledonin jälkeen tenniksen maailmanlistan ykkösnimet ovat Carlos Alcaraz ja Iga Swiatek.

Alcaraz voitti Wimbledonin ja säilytti paikkansa rankingykkösenä. Kärkikolmikon täydentävät hävinnyt loppuottelija Novak Djokovic sekä Daniil Medvedev.

Sadan parhaan joukossa kovin nousija on Roman Safiullin, joka nousee peräti 49 pykälää ja saavuttaa rankingin 43. Hän eteni Wimbledonissa puolivälieriin.

Suomen Emil Ruusuvuori hävisi ensimmäisellä kierroksella, ja hänen sijoituksensa rankingissa on nyt 48:s. Karsinnoissa hyvin taistellut Otto Virtanen löytyy sijalta 132.

Swiatek säilyttää paikkansa ykkösenä tenniksen naisten maailmanlistalla, vaikka Wimbledonista tuli lähtö puolivälierissä (viime vuonnahan Wimbledonista ei poikkeuksellisesti jaettu rankingpisteitä).

Kärkikolmikossa ovat myös Arina Sabalenka ja Jelena Ribakina.

Marketa Vondrousova voitti Wimbledonin naisten kaksinpeliturnauksen Open-aikakauden ensimmäisenä sijoittamattomana pelaajana. Tshekkitähti harppaa maailmanlistalla 32 sijaa ja nousee kymmenenneksi.

Väkevä nousija on myös Ukrainan Elina Svitolina, joka saavutti Wimbledonissa välieräpaikan. Äitiysloman jälkeen paluuta tekevä Svitolina on nyt maailmanlistan 27:s (nousua 49 sijaa).

Suomalaisista Anastasia Kulikova on sijalla 355 ja Laura Hietaranta sijalla 618.

Wimbledonin mestareita 2023

Alcaraz, 20, otti uransa toisen Grand Slam -turnausvoiton lyömällä Djokovicin eeppisessä viiden erän finaalissa. Hallitsevia Grand Slam -turnausvoittajia miesten kaksinpelissä ovat nyt vain Alcaraz (Wimbledon, US Open) ja Djokovic (Australian avoimet, Ranskan avoimet).

Vondrousova kukisti naisten kaksinpelin loppuottelussa Ons Jabeurin. WTA-tason turnausvoitto oli tshekille vasta uran toinen.

Miesten nelinpelin voittivat Wesley Koolhof ja Neal Skupski.

Pari Su-Wei Hsieh – Barbora Strycova oli vahvin naisten nelinpeliturnauksessa.

Sekanelinpelin mestaruuden saavuttivat Ljudmila Kitshenok ja Mate Pavic.

Kannattaa muistaa myös seuraavat nimet: Henry Searle valloitti poikien ja Clervie Ngounoue tyttöjen Wimbledonin.

Wimbledonin jälkeinen viikko

Sekä ATP- että WTA-kiertuetta kilpaillaan kolmessa turnauksessa viikolla 29.

Perinteisiä Wimbledonin jälkeisiä ATP-kisoja ovat Newportin ruohokenttäturnaus USA:ssa ja Båstadin massaturnaus Ruotsissa. Ruusuvuori pelaa Båstadissa ja kohtaa ensimmäisellä kierroksella italialaisen Matteo Arnaldin (ATP-75).

Ruusuvuori pelaa Båstadissa nelinpeliä Patrik Niklas-Salmisen kanssa.

Lisäksi ATP-kiertuetta kilpaillaan Gstaadissa. Mielenkiintoinen tapaus on myös haastajaturnaus Tampere Open.

WTA-kiertueella ovat ohjelmassa turnaukset Budapestissa, Palermossa ja Romanian Iasissa.