Moderni voimatennis tehnyt Ben Sheltonista lajin komeetan

Ben Shelton, siis kuka?

Tätä kysymystä kuullaan nyt yhä harvemmin. Shelton aloitti tennisammattilaisena vasta viime vuonna, mutta on tänä päivänä yksi lajin kuumimmista nimistä.

Tiistaina Shelton teki nuoren uransa toistaiseksi suurimman tempun etenemällä US Openin välieriin. Puolivälieräottelussa hän löi maanmiehensä Frances Tiafoen.

Ottelu päättyi lukemin 6-2, 3-6, 7-6, 6-2.

New Yorkin Arthur Ashe -stadionilla pelattu kamppailu oli historiallinen, sillä ensimmäisen kerran US Openin välieräottelussa kohtasi kaksi mustaihoista pelaajaa. Shelton kirjoitutti nimensä historiaan tämän poikkeuksellisen ottelun voittajana.

– Tuntuu, että annoin kaikkeni tässä matsissa. Taistelussa nousivat tunteet pintaan, Shelton kommentoi.

– Joskus täytyy jättää aivot narikkaan, sulkea silmät ja vain iskeä. Sellaista pelaamiseni välillä oli, mutta onneksi lopussa kaikki onnistui, hän lisäsi.

Yksikään yhdysvaltalainen mies ei ole voittanut US Openin kaksinpeliturnausta kahteen vuosikymmeneen. Sheltonin tie mestaruuteen on vaikeimmasta päästä, sillä välierävastustaja on Novak Djokovic. Serbi voitti puolivälierissä Taylor Fritzin suoraan kolmessa erässä.

View this post on Instagram

A post shared by US Open (@usopen)

Shelton (s. 9.10.2002) ei ole mikään kosmopoliitti, sillä hän käytti passiaan ensimmäisen kerran 20-vuotiaana (kuluvan vuoden alussa). Se kannatti, sillä kaveri eteni Australian avoimissa puolivälieriin. US Open -menestyksen myötä hän nousee tenniksen maailmanlistalla vähintään sijalle 19. Melko vahvaa nousua urheilijalta, joka vielä viime vuonna iski yliopistotennistä!

Moderni amerikkalainen tennis on Sheltonin tekemisen ytimessä. Hän pelaa koville kentille oivallisesti soveltuvaa voimatennistä, jota luonnehtivat painavat peruslyönnit ja viuhuva syöttö.

Tiistain jälkeen hän johtaa US Openin ässätilastoa 76 läpisyötöllä. Hän on vastannut myös kovimmasta syötöstä: se on lähtenyt hänen mailastaan parhaimmillaan ällistyttävällä 239,8 km/h:n nopeudella.

US Open 2023, puolivälierät

Jatkoon tiistaina menneet lihavoituina

Alcaraz-Zverev
Medvedev-Rublev
Tiafoe-Shelton
Fritz-Djokovic

Ostapenko-Gauff
Cirstea-Muchova
Vondrousova-Keys
Zheng-Sabalenka

Tenniksen US Open 2023

US Open on yksi tennisvuoden neljästä Grand Slam -turnauksesta. Tyypillisesti se päättää Grand Slam -kauden.

US Open pelataan kovapintaisilla kentillä New Yorkissa. Pelipaikka on USTA Billie Jean King National Tennis Center, joka sijaitsee Queensin kaupunginosan Flushing Meadowsissa.

Arthur Ashe Stadium vetää yli 23 000 katsojaa.

Vuoden 2023 US Open kamppaillaan 29. elokuuta – 10. syyskuuta. Kaksinpeliturnausten ykkössijoitetut ovat Carlos Alcaraz ja Iga Swiatek.

US Openin palkintorahat ovat vuonna 2023 yhteensä 65 miljoonaa dollaria. Potti on turnaushistorian suurin. Kaksinpelin voittajat saavat kumpikin 3 miljoonaa dollaria.

Muut kolme tenniksen vuotuista Grand Slam -turnausta ovat Australian avoimet, Ranskan avoimet ja Wimbledon.