Coco Gauff, 19, voitti US Openin mestaruuden 2023

Coco Gauff on tenniksen US Openin naisten kaksinpeliturnauksen mestari vuosimallia 2023.

New Yorkin Arthur Ashe -stadionilla pelatussa loppuottelussa Gauff kukisti Arina Sabalenkan kolmessa erässä. Sabalenka vei ensimmäisen erän, mutta Gauff nousi voittoon lähes 24 000 katsojan riemuksi.

Ottelun loppuluvut olivat 2-6, 6-3, 6-2. Gauff on kymmenes nainen, joka voittaa US Openin kaksinpelin alle 20-vuotiaana.

– Ratkaisun jälkeen päällimmäinen fiilis oli sokki. Ranskan avoimien loppuottelun häviäminen (2022) oli sydäntä särkevä, mutta tajusin, että jumala panee ihmiset erilaisten koettelemusten läpi, Gauff kertoi mestarin puheenvuorossaan

– Siksi tämä hetki onkin makeampi kuin olisin voinut koskaan kuvitella. Tiesin, että minulla ei ole mahdollisuuksia, jos en laita kaikkeani peliin, lisäsi Gauff.

Mestaruudestaan Gauff kuittaa kolmen miljoonan dollarin suuruisen palkintorahan. Miesten turnauksen voitti Novak Djokovic.

Yhdysvaltalainen Cori ”Coco” Gauff (s. 13.3.2004, Delray Beach) on ehtinyt US Openin lisäksi voittaa viisi muuta WTA-tason turnausta. Lisäksi hänellä on kahdeksan WTA-titteliä nelinpelistä.

Gauff nousee tenniksen maailmanlistalla kolmanneksi, ja ykköspaikan ottaa Sabalenka.

Williamsin siskoksia, Serenaa ja Venusta, ihaileva Coco aloitti tenniksen pelaamisen kuusivuotiaana. Hän tulee urheiluperheestä: äiti on menestynyt sekä voimistelussa että yleisurheilussa ja isä koripallossa.

Monien muiden yhdysvaltalaisten pelaajien tapaan Gauff viihtyy kovilla pelialustoilla. Hänen pelityylissään aggressiivisuus ja taisteluilme ovat alati pinnassa. Nopeasta liikkumisesta ja kovasta syötöstä hän on kehittämässä lisäetuja itselleen.

Gauff on tehnyt hyvää jälkeä useissa Grand Slam -turnauksissa. Hän eteni vain 15-vuotiaana neljännelle kierrokselle Wimbledonissa.

Vuonna 2021 hän rakenteli jymypaukkua ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon Roland Garrosin massakentillä, Ranskan avoimessa tennisturnauksessa. Vuotta myöhemmin hän hävisi Ranskan avoimien loppuottelussa Iga Swiatekille.