Harri Heliövaarasta Grand Slam -turnausvoittaja US Openissa 2023

Harri Heliövaara ja hänen parinsa Anna Danilina voittivat tenniksen US Openin sekanelinpelin mestaruuden vuosimallia 2023.

New Yorkissa käydyssä loppuottelussa Heliövaara ja kazakstanilainen Danilina löivät kaksikon Jessica Pegula – Austin Krajicek. Ottelu päättyi lukemin 6-3, 6-4.

Heliövaara on toinen suomalainen, joka on voittanut Grand Slam -turnauksen aikuisten sarjoissa. Henri Kontinen ja Heather Watson veivät Wimbledonin sekanelinpelin mestaruuden 2016. Vuonna 2017 Kontinen ja John Peers voittivat Australian avoimien miesten nelinpelin.

Mestaruudestaan Heliövaara ja Danilina kuittaavat yhteensä 170 000 dollarin suuruisen palkintorahan.

– New Yorkissa tuli oltua lähes kolme viikkoa, mutta oli tämä sen arvoista, Heliövaara sanoi mestarin puheenvuorossa Arthur Ashe -stadionilla.

– Hienoa päästä nostamaan pokaalia. On kiitettävä myös paria, sillä hän on se syy, miksi seisomme nyt tässä (mestareina). Kaksi viikkoa sitten en vielä tuntenut sinua, mutta nyt tunnen sinut hyvin. Kiitoksia oikein paljon, Anna, lisäsi Heliövaara.

Harri Heliövaaran (s. 4.6.1989) tennisura on ollut kaikkea muuta kuin yksioikoinen.

Heliövaaran menestyksekäs junioriura huipentui Australian avoimien nelinpelin nuorten mestaruuteen vuonna 2007. Hänen parinaan pelasi Graeme Dyce.

Ammattilaisena Heliövaara aloitti vuonna 2009. Hän tähtäsi määrätietoisesti tenniksen maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon.

Kun tavoite ei toteutunut, vuonna 2013 opiskelu ajoi tennisuran edelle. Heliövaara jätti ammattilaistenniksen vuosien ajaksi ja palasi kehiin vuonna 2017.

Heliövaaran ura nelinpelissä nousikin ennen pitkää aivan uusiin ulottuvuuksiin. Vuoden 2022 jälkeen hänellä oli nelinpelistä kolme ATP-turnausvoittoa. Neljäs titteli tuli tilille vuonna 2023 Adelaidessa. Neljästä mestaruudesta kolme on tullut britti Lloyd Glasspoolin parina.

Heliövaara ja Glasspool etenivät ATP-lopputurnaukseen 2022 ja pääsivät kisassa välieriin.