Davis Cup: Suomen tennismiehet maailman kahdeksan parhaan joukkoon ensimmäisen kerran

Suomen miesten tennismaajoukkue teki helmikuussa historiaa selviytymällä Davis Cupissa lopputurnaukseen eli maailman 16 parhaan tennismaajoukkueen joukkoon. Espoossa käydyissä karsinnoissa Suomi voitti Argentiinan.

Kapteeni Jarkko Niemisen johtama Suomi kirjoitti syyskuussa yhä komeampaa historiaa etenemällä lopputurnauksen alkulohkosta jatkoon.

Kroatian Splitissä pelatussa lopputurnauksen alkulohkossa Suomi voitti Kroatian ja Yhdysvallat. Alankomaita vastaan tuli tappio.

Otto Virtanen nousi todelliseksi työn sankariksi ja voitti kaikki kolme kaksinpeliotteluaan. Emil Ruusuvuorelle tuli kaksi voittoa ja yksi tappio.

Grand Slam -turnausvoittaja Harri Heliövaaran tähdittämä nelinpelitiimi voitti yhden ottelun ja hävisi kaksi ottelua. Patrik Niklas-Salminen pelasi tiimin toisena jäsenenä kaksi kertaa ja Patrick Kaukovalta kerran.

Suomi kaatui Alankomaita vastaan otteluvoitoin 1-2 avauksessaan, mutta käänsi kelkan lyömällä kotijoukkue Kroatian 2-1. Näin ollen jatkopaikan kohtalo jäi Yhdysvallat-kamppailuun.

Virtanen ja Ruusuvuori ratkaisivat ottelun kaksinpelissä. Virtanen kukisti Mackenzie McDonaldin ja Ruusuvuori Tommy Paulin. USA ei ollut liikkeellä parhaalla joukkueellaan (Paul oli otteluhetkellä USA:n kolmospelaaja ja McDonald seitsemäs), mutta sen ei tule liikaa himmentää Suomen voiton arvoa.

– Kannattajien reaktioista kuulee, miten paljon tämä voitto merkitsee Suomelle ja suomalaiselle tennikselle. Malagaan mennään! Ruusuvuori iloitsi.

– Tommya (Paul) vastaan oli pelattava todella tarkkaa tennistä, koska hän on niin nopea. Täytyi vain taistella, ja lopussa voitto tuli, kertasi Ruusuvuori.

Nelinpelissä Yhdysvalloilla oli sen sijaan parhaat voimat kentällä: Austin Krajicek ja Rajeev Ram. Heliövaara ja Kaukovalta eivät kuvia kumarrelleet, vaan ottivat voiton lukemin 6-7, 7-6, 10-8.

Malagassa marraskuussa käytävissä pudotuspeleissä Suomi saa vastaansa hallitsevan mestarin Kanadan.

Davis Cupin keskeiset vaiheet

Davis Cupia on pelattu yli sata vuotta. Sen järjestää kansainvälinen tennisliitto ITF.

Tenniksen miesten maajoukkuekilpailua ei silti tunneta erityisen hyvin lajipiirien ulkopuolella, varsinkin kun kilpailumuotoa, viestintää ja markkinointia on vuosien varrella muutettu. Viime vuosina Davis Cupia on muun muassa markkinoitu tenniksen MM-kisoina.

Murtopallo selventää seuraavassa tämän päivän Davis Cupin keskeiset käsitteet. Davis Cupin käyttämä virallinen termi näkyy lihavoituna.

Qualifiers – Karsinnat. Edellisenä vuonna riittävän hyvin menestyneet joukkueet pääsevät kevättalvella tähän vaiheeseen. Karsintojen voittajat saavat paikat lopputurnaukseen.

Suomi hävisi viime vuonna karsinnoissa Belgialle, mutta kuittasi vuoden 2023 karsintapaikan kaatamalla syksyllä 2022 maailman ykköslohkon (World Group I) kohtaamisessa Uuden-Seelannin.

Karsinnoissa 2023 Suomi kaatoi Argentiinan.

Finals – Lopputurnaus. Tässä tapauksessa termi finals ei tarkoita ”finaaleja”, kuten useissa medioissa virheellisesti ilmaistaan, vaan nimenomaan lopputurnausta. Tähän vaiheeseen pääsi 16 joukkuetta: 12 karsintojen kautta sekä Kanada (hallitseva mestari), Australia (hopeamitalisti), Italia (villi kortti) ja Espanja (villi kortti).

Group Stage – Lohkovaihe eli lopputurnauksen ensimmäinen vaihe. Kuusitoista joukkuetta neljässä neljän joukkueen lohkossa. Lohkoista kaksi parasta (yhteensä kahdeksan) etenivät seuraavaan vaiheeseen, joka on…

Final 8 – Lopputurnauksen toinen ja ratkaiseva vaihe eli maailman kahdeksan parhaan tennismaajoukkueen pudotuspelit. Davis Cupin lopputurnauksen pudotuspelit pelataan tyypilliseen tennistapaan kaaviomallisesti. Final 8 kilpaillaan Malagassa 21.–26. marraskuuta.