Swiatek huipensi kautensa 11 voiton putkeen, rankingkärkeen nousuun ja yli 3 miljoonan palkintorahaan

Iga Swiatek on tenniksen WTA-kiertueen mestari vuosimallia 2023.

Puolalainen Swiatek, 22, osoittautui ylivoimaiseksi WTA-lopputurnauksessa. Kiertueen huipennus pelattiin Meksikon Cancunissa.

Alkulohkossa ja välierissä Swiatek ei hävinnyt erääkään, ja vakuuttava meno jatkui loppuottelussa. Puolalainen löi USA:n Jessica Pegulan paljon puhuvin lukemin 6-1, 6-0. Mittaa kamppailulle tuli vain 59 minuuttia.

– Olen todella onnellinen ja ylpeä itsestäni, Swiatek sanoi.

– Viikko ei ollut helppo, mutta toisaalta se kuvasti koko vuottani. Kokemustakin on jo sen verran, että siitä oli tässä turnauksessa hyötyä, mestari kuvaili.

Cancunissa Pegula pelasi parhaimmillaan todennäköisesti uransa vahvinta tennistä, mutta loppuottelussa hän oli alkuhetkiä lukuun ottamatta aseeton.

Swiatekin tekniikka ei ole varsinaisesti silmiä hivelevää. Toisaalta fyysisyys, määrätietoisuus ja keskittyneisyys uhkuvat hänen olemuksestaan. Pegula-ottelussa hän teki ratkaisevasti vähemmän virheitä kuin vastustajansa ja oli täysin suvereeni omissa syöttöpeleissään.

WTA-lopputurnauksen voitto oli Swiatekille uran ensimmäinen. Hänellä on nyt tilillään 17 WTA-tason turnausvoittoa. Cancunista hänelle kertyi mehevä 3,08 miljoonan dollarin palkintorahapotti. Hän palasi ykköseksi tenniksen maailmanlistalla.

– Paluu rankingkärkeen toteuttaa unelmani. En odottanut nousevani ykköseksi enää tällä kaudella, mutta näyttää siltä, että ahkera työnteko ja keskittyminen oikeisiin asioihin toimivat, Swiatek pohti.

Swiatekin kauden huippukohta oli Ranskan avoimen tennisturnauksen mestaruus. Muissa Grand Slam -kisoissa hän ei edennyt puolivälieriä pidemmälle. Kauden loppuun tullut 11 ottelun mittainen voittoputki ja WTA-kiertuetitteli tekivät kaudesta menestyksen.

– Viime kausi oli niin uskomaton, enkä uskonut pystyväni samaan nyt. Rankingkärjessä oleminen vaikutti pelaamiseeni, sitä on vaikea olla miettimättä. Mutta siitäkin olen oppinut. Tässä turnauksessa pystyin keskittymään yksityiskohtiin kuten jalkatyöhön ja lyöntien laatuun, kertoi Swiatek.

Billie Jean King Cupin lopputurnaus päättää naisten huipputenniksen kauden. Maajoukkuekisan huipennuksessa on mukana 12 maata, ja maailmanmestaruudesta isketään Sevillassa.

Miesten huipputenniksen kausi päättyy ATP-lopputurnaukseen, joka käynnistyy Torinossa sunnuntaina.

Swiatek, olympiatason perheen kasvatti

Vuonna 2020 Swiatek kohautti tennismaailmaa voittamalla teini-ikäisenä Ranskan avoimen tennisturnauksen.

Hän kaatoi loppuottelussa Sofia Keninin tuloksella 6-4, 6-1. Swiatekista tuli ensimmäinen puolalainen kaksinpelin mestari Grand Slam -turnauksissa.

Roland Garros -titteli oli Swiatekille ensimmäinen WTA-tason mestaruus. Hän voitti Ranskan avoimet uudelleen vuonna 2022 ja lisäsi Grand Slam -turnausvoittojen listalleen US Openin syyskuussa 2022. Kolmas Roland Garros -mestaruus tuli 2023.

Hyväraamisen Swiatekin fysiikka oli maailmanluokkaa jo ennen 20 ikävuoden täyttymistä. Oikeakätinen Swiatek pohjaa pelaamisensa voimakkaaseen syöttöön ja kämmenlyöntiin. Myös rystylyönti on laadukas.

Pelityyli on aggressiivinen, mutta urheilija on osoittanut myös kärsivällisyyttä. Swiatek viihtyy takarajalla, muttei epäröi verkolle nousuakaan paikan tullessa. Hänen lentolyöntinsä ovat kehittyneet nelinpelikokemuksen myötä.

Positiivisena persoonallisuutena tunnettu puolalainen kaipaa vielä hieman lisää taktista kypsyyttä sekä tottumista kiertueen nopeimpiin pelialustoihin.

Tarinan mukaan Iga Swiatek (s. 31.5.2001, Varsova) alkoi pelata tennistä, koska hän halusi voittaa tennistä harrastaneen isosiskonsa. Igan isä on Tomasz Swiatek, joka edusti Puolaa soudussa vuoden 1988 olympialaisissa Soulissa.

Vuonna 2016 Swiatek otti uransa ensimmäisen huomattavan turnausvoiton. Hän oli ykkönen Tukholmassa pelatussa ITF-turnauksessa. Hän jatkoi ITF-kiertueella vielä vuodet 2017 ja 2018 keräten kuusi kaksinpelimestaruutta lisää.

Iga alkoi kiertää WTA-tason turnauksia toden teolla vuonna 2019 ja nousi ensimmäisen kerran tenniksen maailmanlistalla 100 parhaan joukkoon. Seuraavana vuonna sensaatiomestaruus Roland Garrosin massakentillä nosti hänet suuriin otsikoihin.

Kaudella 2021 Swiatek saavutti WTA-tittelit Adelaidessa ja Roomassa. Australian avoimissa 2022 hän eteni hyvin, kunnes tie nousi pystyyn välierissä Danielle Collinsia vastaan.

Vaikka Swiatek on vasta 22-vuotias, hänen fysiikkansa on varsin valmista tavaraa. Energiaa on kuin AC/DC:llä, yhdellä Igan suosikkibändeistä.