Suomalaisen tenniksen paras kaksinpelaaja Emil Ruusuvuori esitti värikkään kauden 2023. Maajoukkueotteluissa odotukset ylittyivät huimasti, mutta ATP-kiertueella tulokset jäivät ennakoiduista.
Ruusuvuori aloitti kauden tenniksen maailmanlistan sijalta 40 ja päätti sen sijalle 68.
ATP-kiertueella suomalaispelaajalle tuli 26 voittoa ja 25 tappiota. Koko ATP-uralla saldo on 95-89.
Murtopallo rankkaa Ruusuvuoren kauden kymmenen parasta hetkeä seuraavasti.
10. Harvinainen näyttäytyminen kotikentällä: Marraskuussa Ruusuvuori nähtiin Helsingissä, missä hän osallistui haastajatason turnaukseen HPP Openiin. Emil voitti Talin tenniskeskuksessa Joris De Looren ja Alex Molcanin, mutta joutui jättämään turnauksen kesken loukkaantumisen vuoksi.
9. Vahvoja otteita Kalifornian aavikolla: Indian Wellsin aina mielenkiintoisessa Masters-turnauksessa Ruusuvuori lähetti laulukuoroon Constant Lestiennen ja kokeneen Roberto Bautista Agutin. Kolmannen kierroksen vastustaja oli Alexander Zverev, joka joutui paiskimaan täydet kolme erää (ratkaisuerä 7-5) suomalaisen voittaakseen.
Indian Wellsin jälkeen Emil kävi vielä hakemassa yhden otteluvoiton Challenger-turnauksesta Arizonasta.
8. Sensaatio lähellä: Ruusuvuori oli passittaa Carlos Alcarazin katsomoon Madridin Masters-turnauksesta, vieläpä Alcarazin kotimaassa ja massakentällä. Alcaraz, joka oli otteluhetkellä maailman rankingkakkonen, kaapi kuitenkin niukan voiton lukemin 6-2, 4-6, 2-6.
– Kaksi erää loistavaa tennistä ja pistettiin vastustaja kunnolla ahdinkoon ja haastettiin niin paljon kuin pystyttiin. Tokassa erässä breikki oli lähellä. Ihan pieni fokuksen karkaaminen muutamassa pisteessä ja sen jälkeen menee vaikeaksi, kun kaveri haistaa mahdollisuutensa, Ruusuvuori sanoi Tennisliiton verkkosivuilla.
Ruusuvuorelle jäi silti hyväksi matkamuistoksi Ugo Humbertin kaataminen ensimmäisen kierroksen taisteluottelussa.
7. Kaksi otteluvoittoa Grand Slam -kentillä: Ruusuvuori voitti Australian avoimissa Max Purcellin ja Ranskan avoimissa Gregoire Barreren, mutta kummassakin kisassa noutaja tuli toisella kierroksella.
Grand Slam -kausi jätti paljon toivomisen varaa. Ruusuvuori hävisi Wimbledonissa Stan Wawrinkalle ensimmäisellä kierroksella, ja US Open jäi kokonaan väliin sairastelun/loukkaantumisen takia.
6. Tiafoe kumoon: Seuratuimpiin yhdysvaltalaispelaajiin lukeutuva Frances Tiafoe (otteluhetkellä ATP-12) sai kokea Ruusuvuoren tason Barcelonan massalla huhtikuussa. Tiafoe taisteli minkä pystyi, mutta suomalainen kairasi taisteluvoiton kolmessa erässä ja lähes kolmessa tunnissa.
Massakenttä ei ole kummallekaan paras alusta, mutta tässä kamppailussa Emil hallitsi haasteet ratkaisevasti paremmin.
5. Rublev laulukuoroon: Corentin Moutet joutui väistymään Ruusuvuoren tieltä Cincinnatin Masters-kisan ensimmäisellä kierroksella, ja toisella kierroksella suomalainen vain lisäsi kierroksia. Hän kukisti Andrei Rublevin, joka otteluhetkellä piti hallussaan tenniksen maailmanlistan sijaa kahdeksan. Voiton arvoa lisää se, että yli kolmetuntisen ottelun jokainen erä oli äärimmäisen tasainen, ja Ruusuvuori otti molemmat erävoittonsa tie-breakissa.
Elokuisen kisan kolmannella rundilla Emil taipui Alexei Popyrinille, mutta vasta kolmen erän väännön jälkeen.
4. Välieriin ATP-kiertueella: Alankomaiden ’s-Hertogenboschissa Ruusuvuori otti kauden parhaan sijoituksensa, välieräpaikan. Hän voitti kolme pelaajaa, jotka olivat otteluhetkellä 54 parhaan joukossa maailmanlistalla.
Ruohokenttäviikon kruunu oli Jannik Sinnerin (otteluhetkellä ATP-9) voittaminen. Sinner nousi vielä loppukaudella yhdeksi maailman parhaista tennispelaajista.
– Loistava suoritus kaiken kaikkiaan. Hän on hemmetinmoinen pelaaja, Ruusuvuori sanoi Sinneristä.
– Ennen tätä olin hävinnyt kaikki viisi keskinäistä otteluamme. Häntä vastaan on aina vaikea pelata, mutta annoin kaikkeni tänään ja pystyin ottamaan voiton.
3. Jatkoon Davis Cupin lopputurnauksen alkulohkosta: Jo lopputurnaukseen eli maailman 16 parhaan joukkoon pääseminen oli Suomen miehiltä historiallinen saavutus, mutta se ei joukkueelle riittänyt. Syyskuussa Kroatiassa käydyssä alkulohkossa Suomi taipui Alankomaille, mutta voitti sensaatiomaisesti Yhdysvallat ja Kroatian.
Ruusuvuori edisti tulospommia päihittämällä Kroatian Borna Gojon ja USA:n Tommy Paulin.
2. Masters-puolivälierä: ATP-kiertueella Ruusuvuoren suurin menestys oli Miamissa kevättalvella pelattu, arvostettu Masters-kisa. Suomalaispeluri eteni loistavasti puolivälieriin eli kahdeksan parhaan joukkoon ja nappasi makeat 180 ATP-pistettä. Palkintorahaa kertyi 184 465 dollaria.
Emililtä turnaus katkesi tappioon Sinnerille. Ruusuvuori voitti Miamissa Nuno Borgesin, Roberto Bautista Agutin, Taro Danielin ja Botic van de Zandschulpin. Masters-tason puolivälieräpaikka oli Ruusuvuorelle uran ensimmäinen.
1. Tien avaaminen historialliseen maajoukkuekauteen: Suomen Davis Cup -menestykselle luotiin pohja helmikuussa Espoossa. Suomi löi Argentiinan karsintakamppailussa otteluvoitoin 3-1.
Ykkösnimeksi nousi Ruusuvuori, joka voitti Pedro Cachinin ja vielä Facundo Bagnisin. Lisäksi Ruusuvuori ja Harri Heliövaara kaatoivat Argentiinan kaksinpelitiimin. Nämä voitot veivät Suomen tavoittamattomaan johtoon, ja paikka Davis Cupin lopputurnaukseen oli tosiasia.