Ruusuvuori-Rublev: ATP-turnauksen loppuottelu

Emil Ruusuvuori pelaa sunnuntaina uransa toisessa ATP-turnauksen loppuottelussa.

Hongkongissa käytävässä ATP-kisassa Ruusuvuoren finaalivastustaja on turnauksen ykkössijoitettu Andrei Rublev (ATP-5). Loppuottelu alkaa aikaisintaan kello 10.30 Suomen aikaa (katso tulos).

Ruusuvuori ja Rublev ovat pelanneet aiemmin kolme kertaa vastakkain. Rublev voitti kaksi ensimmäistä keskinäistä kamppailua, mutta Ruusuvuori otti viime vuonna arvokkaan voiton Cincinnatin Masters-kisassa.

Otteluhetkellä Rublev piti hallussaan tenniksen maailmanlistan sijaa kahdeksan. Voiton arvoa lisää se, että yli kolmetuntisen ottelun jokainen erä oli äärimmäisen tasainen, ja Ruusuvuori otti molemmat erävoittonsa tie-breakissa.

Sunnuntaina Hongkongissa käytävässä loppuottelussa Rublev on selkeä ennakkosuosikki. Toisaalta Ruusuvuori on saanut kauden ensimmäisistä otteluistaan huikeasti buustia, joten suomalaispelaajalla on kaikki mahdollisuudet viedä titteli nimiinsä.

Rublev ei ole erityisesti jyrännyt turnauksessa, vaan hän kärsi erätappiot sekä puoli- että välierissä. Semifinaaleissa Rublev kaatoi 18-vuotiaan kiinalaisen Juncheng Shangin 4-6, 6-2, 6-3.

Suomalaisista vain Jarkko Nieminen on voittanut ATP-turnauksen kaksinpelissä. Nieminen oli paras vuonna 2006 Aucklandissa ja vuonna 2012 Sydneyssä.

Hongkongin ensimmäisellä kierroksella Ruusuvuori voitti Benjamin Bonzin. Suomalaispelaajan jalkoihin jäivät vielä Karen Hatshanov, Pavel Kotov ja Sebastian Ofner.

Kauden alkaessa Ruusuvuori oli tenniksen maailmanlistan sijalla 69. Maanantaina julkaistavalla maailmanlistalla tulee nousua 19 sijaa. Hänen paras noteerauksensa on 37:s.

Palkintorahaa on Hongkongissa liossa yhteensä 661 585 dollaria. Voittajan osuus on 100 640 dollaria ja hävinneen finalistin 58 705 dollaria.

Turnaus, jonka aiempiin mestareihin kuuluvat esimerkiksi Pete Sampras, Andre Agassi, Rod Laver, Jimmy Connors ja Ivan Lendl, palasi täksi kaudeksi ATP-kalenteriin yli 20 vuoden tauon jälkeen.

Hongkongin-kisan lisäksi ATP-turnaus on käynnissä Brisbanessa. Lisäksi Australiassa pelataan maajoukkuekisa United Cupia.

Ensi viikolla ohjelmassa ovat ATP-turnaukset Adelaidessa ja Aucklandissa. Grand Slam -kauden avaus, Australian avoimet, käynnistyy 14. tammikuuta.