Sinner voitti Australian avoimet 2024

Italian Jannik Sinner voitti kaksinpelin Australian avoimessa tennisturnauksessa 2024.

Sunnuntaina Melbournessa käydyssä loppuottelussa Sinner löi Daniil Medvedevin täydessä viidessä erässä. Lopputulos oli 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3.

Grand Slam -turnauvoitto on Sinnerille uran ensimmäinen. Hänellä on nyt kaikkiaan 11 ATP-tason turnausvoittoa.

Mestarin puheenvuorossaan Sinner kiitti vastustajaansa, tiimiään, perhettään, sponsoreita ja yleisöä.

– Tämä turnaus oli minulle valtavan suuri juttu. Tiimin kanssa yritämme tehdä minusta hieman paremman pelaajan joka päivä. Yritämme ymmärtää kaikkia mahdollisia tilanteita aina vain paremmin. Minua on toisaalta joskus ehkä vaikea ymmärtää, koska olen edelleen aika nuori, Sinner veisteli.

– Kannustus tässä turnauksessa oli uskomattoman hienoa. Paikalla (loppuottelussa) oli 15 tuhatta ihmistä, mutta määrä tuntui paljon suuremmalta. Täällä auringossa on mukavampi pelata nyt kun kotiseudullani on aamuisin 20 astetta pakkasta!

Jannik Sinner (s. 16.8.2001) on kotoisin Italian saksankieliseltä alueelta, ja hän taitaa niin italian, saksan kuin englannin kielet. Tennisammattilaisena hän aloitti vuonna 2018.

Sinner teki ATP 500 -sarjan historiaa 19-vuotiaana vuonna 2021 voittamalla kisat Washingtonissa. Kukaan alle 20-vuotias ei ollut aiemmin voittanut ATP 500 -turnausta.

Vuonna 2023 Sinneristä tuli toinen italialainen, joka voittaa tenniksen ATP-kiertueella Masters-tason turnauksen. Hän oli paras Torontossa. Ensimmäinen italialainen Masters-voittaja oli Fabio Fognini, joka nosti pokaalia Monte Carlossa 2019.

Sinner on ainoa italialainen, joka on pelannut Masters-turnauksen loppuottelussa useammin kuin kerran. Vuonna 2021 hän hävisi Miamissa ja kaksi vuotta myöhemmin samassa paikassa.

Australian avoimissa 2024 Sinneristä tuli 48 vuoteen ensimmäinen italialainen, joka voittaa Grand Slam -turnauksen miesten kaksinpelin. Aiemmat italialaiset miespuoliset voittajat ovat Nicola Pietrangeli (Ranskan avoimet 1959 ja 1960) ja Adriano Panatta (Ranskan avoimet 1976).

Lähes 190-senttinen italialainen tunnetaan kevyesti liikkuvana pelaajatyyppinä, jonka sutjakasta varresta peruslyönnit lähtevät yllättävän voimakkaasti. Oikeakätinen Sinner pelaa aggressiivista takarajatennistä. Väkevä kahden käden rystylyönti kuuluu hänen parhaisiin vahvuuksiinsa. Hän on myös oivallinen palauttaja. Syötön ja lentolyöntien eteen hänen on tehtävä vielä töitä.

Tenniksen maailmanlistalla Sinner jatkaa neljännellä sijalla. Se on hänen uransa korkein ranking.

Ennen tennikseen panostamistaan Sinner harrasti alppihiihtoa ja jalkapalloa. Sinner, jonka suosikkijoukkue jalkapallossa on AC Milan, siirtyi pysyvästi tenniksen pariin 13-vuotiaana.

– Harrastin nuorempana muitakin lajeja. Toivottavasti muutkin vanhemmat antavat samanlaista vapautta lapsilleen, Sinner sanoi Melbournessa.