Otto Virtaselle peräti 41 sijan loikka tenniksen rankingissa

Otto Virtanen saavutti tenniksen Challenger-sarjan turnausmestaruuden Ranskassa ja ansaitsi komean nousun rankingissa.

Virtanen oli paras Ranskan Paussa käydyssä haastajaturnauksessa. Maanantaina julkaistulla tenniksen maailmanlistalla suomalainen otti peräti 41 askeleen nousun, ja tuore ranking on 131.

Viimeksi Virtasella on ollut parempi sijoitus maailmanlistalla lähes neljä kuukautta sitten. Korkeimmalle rankattu suomalainen kaksinpelaaja on Emil Ruusuvuori, jonka uusin ranking on 43:s.

Sunnuntaina käydyssä loppuottelussa Virtanen voitti sveitsiläisen Leandro Riedin. Ottelu päättyi suoraan kahdessa erässä lukemin 7-5, 7-5.

Jan De Wittin valmentama Virtanen kaatoi Paussa Benoit Pairen, Lucas Pouillen ja Brandon Nakashiman kaltaisia nimimiehiä.

– Tiukkoja otteluita, ja kaikki tulivat kotiin vieläpä ilman erätappioita. Erityisesti miellyttää, että onnistuin tiukoissa paikoissa saamaan hyviä syöttöjä ja hyviä ratkaisuja. Juuri tähän hetkeen kisavoitto tuntuu hienolta, kun on ollut alla muutamia huonompia kisoja, Virtanen kommentoi Tennisliiton verkkosivuilla.

Virtasella on nyt viisi turnausvoittoa Challenger-kiertueelta: neljä titteliä kaksinpelistä ja yksi titteli nelinpelistä.

Virtasen pelaamisessa merkittäviä vahvuuksia

Otto Virtasen (s. 21.6.2001, Hyvinkää) saavutukset eivät tule tyhjästä, sillä hän osoitti pelimiehen merkkejä jo juniorina.

Erityisen vaikuttava oli vuosi 2018. Kesällä Virtanen pääsi juhlimaan poikien nelinpelin mestaruutta legendaarisilla Wimbledonin kentillä. Hänen parinaan pelasi turkkilainen Yanki Erel.

Loppuvuodesta Virtanen vain paransi menoaan ja voitti arvostetun Orange Bowl -turnauksen Yhdysvalloissa. Innokkaimmat pitävät Orange Bowlia jopa nuorten maailmanmestaruusturnauksena.

Orange Bowlin loppuottelussa Virtanen löi Bulgarian Adrian Andreevin luvuin 6-4, 6-4.

Juniorivuosinaan Virtanen voitti viisi turnausta kaksinpelissä ja neljä nelinpelissä. Hän oli parhaimmillaan junioreiden rankingissa kuudentena.

Aikuisten tasolla Virtanen voitti ensimmäisen kaksinpelitittelinsä vuonna 2020 Viron Pärnussa. Hänellä on tilillään seitsemän turnausvoittoa kaksinpelissä (4 haastajaturnausta ja kolme ITF-turnausta) ja kaksi nelinpelissä (1 haastaja, 1 ITF).

Suomen maajoukkueessa Virtanen on noussut avainpelaajaksi. Hän esiintyi loistavasti vuonna 2023, kun Suomi eteni Davis Cupissa historiallisesti neljän parhaan joukkoon. Vuonna 2024 saatiin lisää historiaa: Suomi pääsi Davis Cupin lopputurnaukseen eli maailman 16 parhaan joukkoon toisen kerran perättäin.

Virtanen on hyväraaminen (191 cm) urheilija, joka nojaa monien muiden nykypelaajien tavoin vahvaan syöttöön ja kämmenlyöntiin. Oikeakätinen pelaaja käyttää kahden käden rystylyöntiä.

Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen arvioi, että Virtasella on ”harvinaisen isoja aseita”.

– Hänellä ei ole teknisesti huonoja lyöntejä. Hänellä on hirveän iso potentiaali, mutta paljon on vielä parannettavaa. Otto on kookas, mutta ei raskastekoinen, Nieminen kuvaili Ylelle.

Oton isä on Pasi Virtanen, joka teki uran tennisammattilaisena. Hän on toiminut myös Oton valmentajana.