Otto Virtanen maksoi rankat oppirahat, mutta suomalaisen potentiaali vakuuttaa

Ranskan avoimen tennisturnauksen ”suomalaispäivä” tarjosi tukun jännittäviä hetkiä. Emil Ruusuvuori ja Otto Virtanen joutuivat kuitenkin molemmat pakkaamaan pelikassinsa hävinneinä.

Virtanen (ATP-156) pelasi uransa toisen Grand Slam -turnausottelun. Debyyttinsä hän oli tehnyt US Openissa viime syksynä. Ensiesiintymisen tapaan nyt tuli 2-3-tappio. Virtanen johti maanantaina Filip Misolicia (ATP-243) vastaan erin 2-0, mutta ei pystynyt tappamaan ottelua.

Teräviä syöttöjä ja painavia voittolyöntejä esittänyt Otto Virtanen vei ensimmäiset erät lukemin 6-4 ja 6-4. Kolmannessa erässä koitti yksi käännekohdista. Virtanen aloitti loistavasti, mursi Misolicin syötön ja siirtyi lupaavasti pelein 2-1 johtoon.

Tässä ottelun tärkeässä pisteessä Virtasen kärsivällisyys ei pitänyt. Suomalainen pelasi turhankin rohkeaa syöttö-lentolyöntipeliä, ja verkolla kertyi lukuisia virheitä, jotka antoivat vastustajalle momentumia. Misolic käyttikin sen hyväkseen ja vei erän lopulta 6-3.

Toinen, vielä monumentaalisempi käännekohta tuli eteen neljännessä erässä. Virtanen eteni peräti 4-0-johtoon, ja kamppailu vaikutti ratkenneelta. Sama kuitenkin toistui kuin kolmannessa erässä: Misolic taisteli viimeiseen asti, ja Virtanen ei pystynyt hyvistä väläyksistä huolimatta riittävään suoritusvarmuuteen. Erä Misolicille 6-4.

Itävaltalaisen lumipalloefekti ei suostunut hidastumaan ratkaisuerässä. Virtanen oli jatkuvasti alakynnessä, ja Misolic eteni voittoon pelein 6-2. Ottelulle kertyi mittaa kolme tuntia ja 20 minuuttia.

Tulos, ja varsinkin tapa, jolla se tuli, olivat Virtaselle tietenkin pettymys. Otteluvoitto ja mehevä nousu rankingissa jäivät tulematta, mutta 22-vuotiaalle kertyi arvokasta Grand Slam -kokemusta täyden viiden erän edestä. Tässäkin kamppailussa Virtanen antoi viitteitä erinomaisesta potentiaalistaan. Hän pelaa aggressiivisempaa ja ratkaisuhakuisempaa tennistä kuin esimerkiksi Ruusuvuori, mutta suoritusvarmuus ja taktinen kovuus vaativat vielä työtä.

Virtanen on ollut tenniksen maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 109. Ranskan pääsarjaesiintyminen nostaa suomalaisen sijan 147:n tietämiin. Hänen on nyt hyvä tähyillä kohti ruohokenttien kautta ja Wimbledonin karsintoja. Viime vuonna Otto voitti ”Vimpelin” karsinnoissa kaksi ottelua ja jäi vain voiton päähän pääsarjapaikasta.

Ruusuvuori hävisi Kwonille

Ruusuvuori koki Ranskan avoimissa tappion huomattavasti suoraviivaisemmin. Etelä-Korean Soonwoo Kwon oli parempi suoraan kolmessa erässä tuloksella 6-3, 6-4, 6-3. Kwon on hädin tuskin 500 parhaan joukossa tenniksen maailmanlistalla, mutta hänen tasoaan ei sovi aliarvioida. Ranskan avoimissa parhaimmillaan kolmannelle kierrokselle edennyt ja kaksi ATP-turnausta voittanut pelimies esitti maanantainakin terävää ja nälkäistä tennistä.

Ruusuvuori jäi kaksikosta huomattavasti pehmeämmäksi, ja hänen massakautensa kaksinpelissä lienee ohi. Roland Garrosilla Emil jatkaa kilpailemista nelinpelissä Marton Fucsovicsin parina.

Suomalaiset eivät olleet luonnollisestikaan ainoat pettyneet Pariisin maanantaissa. Sijoitetuista pelaajista viisi joutui laulukuoroon. Nimekkäin putoaja oli Maria Sakkari (sijoitus 6.), joka hävisi Ranskan Varvara Grachevalle.

Suomen nelinpeliykkönen Harri Heliövaara ja hänen parinsa Henry Patten avaavat pelin tiistaina. He saavat kovan vastustajan: viidenneksi sijoitetun tiimin Santiago Gonzalez – Edouard Roger-Vasselin.