Swiatek Ranskan avoimien mestari 2024

Puolan Iga Swiatek on Ranskan avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelin mestari vuosimallia 2024. Roland Garrosin naisten kisan huipennus nähtiin lauantaina.

Loppuottelussa Swiatek kohtasi Italian Jasmine Paolinin. Tenniksen maailmanlistan ykkönen oli täysin ylivoimainen ja vei finaalin nimiinsä lukemin 6-2, 6-1. Loppuottelulle kertyi mittaa vain 68 minuuttia.

Paolini (WTA-15) yritti ratkaisuja rohkeasti ja sisukkaasti, mutta hänen suoritusvarmuutensa jäi kauas Swiatekin vastaavasta. Swiatek puolestaan pelasi tyylilleen ominaisesti eli aggressiivisesti ja intensiivisesti.

Swiatek vei voittolyöntien tilaston nimiinsä 18-7. Hän teki vain 13 ns. helppoa virhettä, kun taas Paolinille niitä kertyi 18.

– Vakuuttavaa, miten hyvin Jasmine pelasi tässä turnauksessa. Ilman tiimiäni en olisi päässyt tähän tilanteeseen. Rakastan tätä paikkaa, ja odotan aina, että saan palata näille kentille, Swiatek sanoi mestarin puheenvuorossaan.

Monet pitivät toisen kierroksen ottelua Swiatek – Naomi Osaka Ranskan avoimien moraalisena finaalina. Osakalla oli ottelupallokin, mutta Swiatek väänsi voiton ja eteni lopulta suvereenisti mestaruuteen.

– Melkein putosin tästä turnauksesta toisella kierroksella. Olenkin kiitollinen, että minua kannustettiin senkin jälkeen. Turnaus oli minulle hyvin tunteikas, kertoi Swiatek.

Ranskan avoimien titteli on Swiatekille kolmas perättäinen ja uran neljäs. Mestaruudesta hän kuittaa 2,4 miljoonan euron suuruisen palkintorahan. Swiatekista tuli Open-aikakauden nuorin pelaaja (23 vuotta ja 8 päivää), joka voittaa Ranskan avoimet neljä kertaa. Grand Slam -turnauksista hän on voittanut myös US Openin.

Paolini otti tappionsa vastaan aurinkoisin mielin.

– Nautin pelaamisesta tänään, mutta Igan kohtaaminen massalla on kovin mahdollisin haaste. Hän tekee loistavaa työtä, ja on voittanut jo monta Grand Slam -turnausta. Minulle nämä olivat ehkä elämäni hienoimmat päivät. Intensiiviset kaksi viikkoa. Olen todella ylpeä itsestäni ja tiimistäni, Paolini sanoi.

Miesten kaksinpeliturnauksen mestaruuden Roland Garrosilla voitti Carlos Alcaraz. Espanjalainen kaatoi sunnuntaina käydyssä loppuottelussa Alexander Zverevin viidessä erässä.

Swiatek, olympiatason perheen kasvatti

Vuonna 2020 Swiatek kohautti tennismaailmaa voittamalla teini-ikäisenä Ranskan avoimen tennisturnauksen.

Hän kaatoi loppuottelussa Sofia Keninin tuloksella 6-4, 6-1. Swiatekista tuli ensimmäinen puolalainen kaksinpelin mestari Grand Slam -turnauksissa.

Roland Garros -titteli oli Swiatekille ensimmäinen WTA-tason mestaruus. Hän voitti Ranskan avoimet uudelleen vuonna 2022 ja lisäsi Grand Slam -turnausvoittojen listalleen US Openin syyskuussa 2022. Kolmas Roland Garros -mestaruus tuli 2023 ja neljäs 2024.

Hyväraamisen Swiatekin fysiikka oli maailmanluokkaa jo ennen 20 ikävuoden täyttymistä. Oikeakätinen Swiatek pohjaa pelaamisensa voimakkaaseen syöttöön ja kämmenlyöntiin. Myös rystylyönti on laadukas.

Pelityyli on aggressiivinen, mutta urheilija on osoittanut myös kärsivällisyyttä. Swiatek viihtyy takarajalla, muttei epäröi verkolle nousuakaan paikan tullessa. Hänen lentolyöntinsä ovat kehittyneet nelinpelikokemuksen myötä.

Positiivisena persoonallisuutena tunnettu puolalainen kaipaa vielä hieman lisää taktista kypsyyttä sekä tottumista kiertueen nopeimpiin pelialustoihin.

Tarinan mukaan Iga Swiatek (s. 31.5.2001, Varsova) alkoi pelata tennistä, koska hän halusi voittaa tennistä harrastaneen isosiskonsa. Igan isä on Tomasz Swiatek, joka edusti Puolaa soudussa vuoden 1988 olympialaisissa Soulissa.

Vuonna 2016 Swiatek otti uransa ensimmäisen huomattavan turnausvoiton. Hän oli ykkönen Tukholmassa pelatussa ITF-turnauksessa. Hän jatkoi ITF-kiertueella vielä vuodet 2017 ja 2018 keräten kuusi kaksinpelimestaruutta lisää.

Iga alkoi kiertää WTA-tason turnauksia toden teolla vuonna 2019 ja nousi ensimmäisen kerran tenniksen maailmanlistalla 100 parhaan joukkoon. Seuraavana vuonna sensaatiomestaruus Roland Garrosin massakentillä nosti hänet suuriin otsikoihin.

Kaudella 2021 Swiatek saavutti WTA-tittelit Adelaidessa ja Roomassa. Australian avoimissa 2022 hän eteni hyvin, kunnes tie nousi pystyyn välierissä Danielle Collinsia vastaan.

Vaikka Swiatek on vasta 23-vuotias, hänen fysiikkansa on varsin valmista tavaraa. Energiaa on kuin AC/DC:llä, yhdellä Igan suosikkibändeistä.