Tenniksen maailmanlistat Ranskan avoimien jälkeen

Carlos Alcaraz voitti Ranskan avoimen tennisturnauksen miesten kaksinpelin mestaruuden. Roland Garrosin jälkeen tenniksen maailmanlistan ykkösenä on kuitenkin Jannik Sinner.

Sunnuntaina käydyssä miesten loppuottelussa Alcaraz voitti Alexander Zverevin täydessä viidessä erässä. Espanjalaisesta Alcarazista, 21, tuli nuorin pelaaja, joka on voittanut Grand Slam -turnauksen kolmella eri alustalla.

– Grand Slam -turnauksen voittaminen on aina erityinen kokemus. Roland Garrosilla on nähty paljon espanjalaisia mestareita, joten on uskomattoman hienoa päästä osaksi tätä mahtavaa joukkoa, Alcaraz tunnelmoi.

– Tästä olen unelmoinut viisi- tai kuusivuotiaasta asti eli siitä asti, kun aloin pelata tennistä. Upea, upea fiilis, mestari alleviivasi.

Alcaraz on voittanut Grand Slam -turnauksen kovalla kentällä (US Open), ruoholla (Wimbledon) ja nyt myös massalla (Ranskan avoimet). ATP-tason turnausvoittoja hänellä on nyt kaikkiaan 14 kappaletta.

Jannik Sinner hävisi välierissä Alcarazille. Sinnerin saavuttamat ATP-pisteet ja Novak Djokovicin vetäytyminen kesken kisan riittivät kuitenkin italialaiselle, ja hän nousi tenniksen maailmanlistan ykköseksi. Sinneristä, 22, tuli tennishistorian ensimmäinen italialainen rankingin kärkipelaaja.

Miesten maailmanlistan kärkikolmikon täydentävät Alcaraz ja Djokovic.

Suomen paras kaksinpelaaja Emil Ruusuvuori hävisi Ranskan avoimissa ensimmäisellä kierroksella ja putosi viisi sijaa maailmanlistalla (uusin ranking 72:s). Niin ikään avauskierroksella hävinnyt Otto Virtanen nousi seitsemän pykälää, sijalle 149.

Nelinpelin rankingin kärjessä on Matthew Ebden, ja toisen sijan jakavat Marcel Granollers ja Horacio Zeballos. Suomen Harri Heliövaara on 38:ntena ja hänen parinsa Henry Patten 42:ntena.

Swiatek hallitsee naisten tennistä

Ranskan avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelin mestaruuden jo neljännen kerran voittanut Iga Swiatek jatkaa itseoikeutetusti naisten rankingin kärjessä. Kärkikolmikossa ovat myös Coco Gauff ja Arina Sabalenka.

Kärkikolmikkoa seuraavat Jelena Ribakina, Jessica Pegula ja Marketa Vondrousova. Swiatekille loppuottelussa taipunut Jasmine Paolini nousi uransa parhaalle sijalle, seitsemänneksi.

Anastasia Kulikova (341) on korkeimmalle rankattu suomalaispelaaja. Laura Hietaranta nousi sijalle 378. Ranking on 20-vuotiaan urheilijan uran paras.

Elise Mertens nousi naisten nelinpelin rankingykköseksi. Toisena on Su-Wei Hsieh ja kolmantena Erin Routliffe.

Roland Garrosin jälkeen siirrytään tutusti ruohokentille. Suurimmat ATP-ruohokenttäturnaukset käydään Lontoossa ja Saksan Hallessa (molemmat 17.6. alkaen). WTA-kiertueen tärkeimmät ruohokisat pelataan Berliinissä, Bad Homburgissa ja Eastbournessa.

Wimbledon huipentaa ruohokenttien kauden. Lounais-Lontoossa pääsarjat käynnistyvät 1. heinäkuuta.

Tenniksen ATP-ruohoturnaukset ennen Wimbledonia

10.6. alkaen Stuttgart
10.6. ’s-Hertogenbosch
17.6. Lontoo *
17.6. Halle *
23.6. Mallorca
24.6. Eastbourne

Tenniksen WTA-ruohoturnaukset ennen Wimbledonia

10.6. ’s-Hertogenbosch
10.6. Nottingham
17.6. Birmingham
17.6. Berliini *
17.6. Gaiba
23.6. Bad Homburg *
24.6. Eastbourne *

* suuremmat, 500-sarjan turnaukset