Ruusuvuori-McDonald, Virtanen-Purcell: Wimbledonin 1. kierros

Wimbledonin tennisturnauksen miesten kaksinpelin avauskierroksella nähdään kaksi suomalaispelaajaa. Ruohokenttien kauden huipennuksessa esiintyvät Emil Ruusuvuori ja Otto Virtanen.

Emil Ruusuvuori (ATP-88) sai suoraan pääsarjapaikan. Virtanen (ATP-149) puolestaan eteni Grand Slam -kisaan uransa kolmannen kerran karsintojen kautta.

Lontoon tennispyhätössä Ruusuvuoren vastustaja avauskierroksella on Mackenzie McDonald. Virtanen ottaa mittaa Max Purcellista.

Ruusuvuori ja yhdysvaltalainen McDonald (ATP-80) ovat toisilleen tutut, sillä aiempia keskinäisiä kamppailuita on kertynyt ATP-tasolla kolme. Voitot ovat suomalaiselle 2-1.

McDonaldin ainoa voitto on massakentältä Ranskan avoimista 2021. Ruusuvuori otti voitot kovilla kentillä (Washington 2022, Atlanta 2021).

Upean alkukauden jälkeen Ruusuvuoren vuodesta on tullut varsin tahmea – osin loukkaantumisten takia. Massakenttien kausi meni pahasti vihkoon, eikä ruohollakaan ole syntynyt vielä kummoista tulosta. Vuoden ainoa ruohokenttävoitto on toki tullut laatupelaajasta, Britannian kakkosesta Cam Norriesta.

Sparrauksesta ei jää ainakaan kiinni, sillä Emil pääsi iskemään Novak Djokovicin kanssa:

Myöskään McDonaldin vire ei hurmaa, joten Wimbledonissa nähdään kahden nälkäisen pelaajan välinen otatus. Ympäripyöreä, ehkä viisieräinenkin matsi voi olla edessä. Ruusuvuori ja McDonald kohtaavat aikaisintaan tiistaina.

Ottelun voittaja kohtaa toisella kierroksella voittajan kamppailusta Stefanos Tsitsipas – Taro Daniel.

Virtanen haastaa Purcellin

Otto Virtanen ja australialainen Purcell (ATP-94) ovat kohdanneet kerran aikaisemmin. Virtanen oli voitokas viime vuonna haastajaturnauksen loppuottelussa Ranskan Lillessä.

Wimbledonissa Virtasella on aidot mahdollisuudet ottaa uransa ensimmäinen voitto Grand Slam -pääsarjassa. Purcell on kuitenkin hyvä ruohokenttäpelaaja, minkä hän todisti etenemällä loppuotteluun Eastbournessa.

Purcell hävisi Eastbournen-loppuottelussa Taylor Fritzille. Kisan jälkeen hänen ruohotuntumansa on varmuudella hyvä – mutta niin on myös Virtasella, joka voitti kolme kovaa kamppailua karsinnoissa.

Jos sää ja aikataulu sallivat, Virtanen ja Purcell iskevät yhteen maanantai-iltana. Toiselle kierrokselle on tarjolla vastustaja ottelusta Tommy Paul – Pedro Martinez.

Kaksinpeliturnausten mestaruuksia Wimbledonissa puolustavat Carlos Alcaraz ja Marketa Vondrousova. Pääsarjat käynnistyvät maanantaina.

Lisääkin suomalaisväriä on luvassa. Harri Heliövaara ja Henry Patten kisaavat nelinpelissä, kun taas Oskari Paldanius pitää Suomen lippua korkealla poikien kaksinpeliturnauksessa.

Wimbledon on ainoa ruohokentillä käytävä Grand Slam -turnaus. Muut kolme tenniksen vuotuista Grand Slam -turnausta ovat Australian avoimet, Ranskan avoimet ja US Open.

Tenniksen ATP-ruohoturnaukset ennen Wimbledonia

10.6. alkaen Stuttgart (mestari Jack Draper)
10.6. ’s-Hertogenbosch (Alex De Minaur)
17.6. Lontoo * (Tommy Paul)
17.6. Halle * (Jannik Sinner)
23.6. Mallorca (Alejandro Tabilo)
24.6. Eastbourne (Taylor Fritz)

Tenniksen WTA-ruohoturnaukset ennen Wimbledonia

10.6. ’s-Hertogenbosch (mestari Ljudmila Samsonova)
10.6. Nottingham (Katie Boulter)
17.6. Birmingham (Julia Putintseva)
17.6. Berliini * (Jessica Pegula)
17.6. Gaiba (Alycia Parks)
23.6. Bad Homburg * (Diana Shnaider)
24.6. Eastbourne * (Darja Kasatkina)

* suuremmat, 500-sarjan turnaukset