Casper Ruud: ykkössijoitettu ja hallitseva mestari putosi yllättäen ATP-turnauksesta

Ykkössijoitettu ja turnauksen hallitseva mestari Casper Ruud ei pystynyt pelaamaan asemaansa vastaavasti tenniksen ATP-kisassa Båstadissa.

Keskiviikkona Ruud (ATP-5) hävisi toisen kierroksen ottelussa Argentiinan Francisco Cerundololle. Lopputulos oli 6-4, 3-6, 7-5.

– Mahtava fiilis! Upeaa voittaa top 10 -pelaaja, tämä vain parantaa urani parasta kautta. Haaste häntä vastaan oli suuri, mutta pystyin pelaamaan hyökkäävästi ja hallitsemaan yksittäisiä pisteitä, Cerundolo selvensi.

– Pelasin älykkäästi kämmenpuolelta ja yritin saada hänet puolustuskannalle. Parhaita pelaajia on aina vaikea voittaa, ja tiukaksihan se lopulta meni, voittaja lisäsi.

Båstadissa oli mukana myös Suomen tennisykkönen Emil Ruusuvuori. Hän hävisi avauskierroksella Dominic Thiemille.

Ruud, tennisihme Norjasta

Casper Ruud on noussut viime vuosina tenniksen kansainväliseen kärkeen. Hän on ollut parhaimmillaan tenniksen maailmanlistalla viidentenä.

Ruud on voittanut ATP-kiertueella kahdeksan turnausta ja koonnut palkintorahaa 7,7 miljoonan dollarin edestä.

Ruud on oikeakätinen ja käyttää kahden käden rystylyöntiä. Hänen yläkierteiset kämmen- ja rystylyöntinsä kuuluvat ATP-kiertueen ehdottomaan eliittiin.

Ruud viihtyy takarajalla, eikä verkkopeli ainakaan vielä kuulu hänen vahvuuksiinsa. Noustakseen tenniksen terävimmälle huipulle hänen tulisi kehittää pelaamistaan nopeilla pelialustoilla. Myöskään annos lisäaggressiivisuutta ei tekisi pahaa.

Erinomaisena massakenttäpelaajana tunnettu norjalainen otti ensimmäisen ATP-tason tittelinsä Buenos Airesin massalla vuonna 2020.

Vuosi 2021 oli Ruudille valtava läpimurto. Hän voitti viisi turnausta – yhtä (San Diego) lukuun ottamatta massalla. Vuodelta 2022 Ruudilla on kaksi turnausvoittoa.

Norjaa ei tunneta tenniksen suurmaana, mutta Ruud nousi esiin jo nuorena. Hän oli parhaimmillaan junioreiden rankingykkönen maailmassa.

ATP-kiertueelle siirryttyään hän on tehtailut Norjan tennishistoriaa: hän on maansa ensimmäinen top 10 -pelaaja, ATP-turnauksen voittaja, ATP-lopputurnaukseen selviytynyt pelaaja, Grand Slam -turnausfinalisti ja Masters-turnausfinalisti.

Poikana Casperin lajivalinta oli helppo, sillä hänen isänsä Christian Ruud oli parhaimmillaan tenniksen maailmanlistan 39:s. Casper treenasi juniorina Rafael Nadalin tennisakatemiassa.

Tenniksen ulkopuolella Ruud seuraa tiiviisti golfia ja jääkiekon NHL:ää. NHL:ssä hänen suosikkijoukkueensa on Tampa Bay Lightning.

Tenniksen ATP- ja WTA-turnaukset viikolla 28

Tenniksen ATP-kiertuetta pelataan Yhdysvaltain Newportissa ja Ruotsin Båstadissa.

Newportissa pelataan USA:n ainoa kiertuetason ruohokenttäturnaus. Pelipaikkana on tarunhohtoisen Tennis Hall of Famen keskus.

Kisassa on vain 28 pelaajan kaavio. Palkintorahaa on jaossa runsaat 594 000 dollaria, ja ykkössijoitettuna aloitti kanadalainen Felix Auger-Aliassime.

Båstadin-turnauksen ajoitus on aina hieman erikoinen, sillä massakenttien kausi päättyi periaatteessa Ranskan avoimiin kesäkuussa. Båstad pitää kuitenkin omaleimaisen paikkansa ATP-kalenterissa vuodesta toiseen.

Palkintorahaa pohjoismaisen pankin Nordean sponsoroimassa kisassa on liossa runsaat 534 000 euroa. Casper Ruud on ykkössijoitettu.

Tenniksen WTA-kiertuetta kisataan Sveitsin Lausannessa ja Unkarin pääkaupungissa Budapestissa. Molemmat turnaukset kuuluvat WTA 250 -sarjaan.

Danielle Collins on ykkössijoitettu Lausannen runsaan 251 000 dollarin turnauksessa. Samanarvoisessa Budapestin-kisassa ykköseksi on sijoitettu juuri Wimbledonin nelinpeliturnauksen Katerina Siniakovan kanssa voittanut Barbora Krejcikova.