Otto Virtanen – Suomen nouseva tennisnimi

Otto Virtanen on noussut yhdeksi suomalaisen tenniksen toivoista.

Virtanen, 21, saavutti 14. marraskuuta uransa toistaiseksi parhaan sijoituksen tenniksen maailmanlistalla. Hän nousi sijalle 182.

Vaikka matkaa huipulle on vielä paljon, trendi on lupaava. Vuotta aikaisemmin Virtasen ranking oli 383, joten 12 kuukauden aikana parannusta tuli peräti 201 sijaa.

Etenkin syksyllä 2022 Virtasen tuloskunto on vakuuttanut. Marraskuun alussa tuli tilille uran paras turnausvoitto, kun Virtanen oli vahvin ATP Challenger -turnauksessa Italian Bergamossa. Loppuottelussa suomalaispelaaja kaatoi Jan-Lennard Struffin.

Seuraavalla viikolla hyvät otteet jatkuivat, ja Virtanen eteni välieriin haastajakisassa Ranskan Rouannessa.

Virtasen (s. 21.6.2001, Hyvinkää) saavutukset eivät tule tyhjästä, sillä hän osoitti pelimiehen merkkejä jo juniorina.

Erityisen vaikuttava oli vuosi 2018. Kesällä Virtanen pääsi juhlimaan poikien nelinpelin mestaruutta legendaarisilla Wimbledonin kentillä. Hänen parinaan pelasi turkkilainen Yanki Erel.

Loppuvuodesta Virtanen vain paransi menoaan ja voitti arvostetun Orange Bowl -turnauksen Yhdysvalloissa. Innokkaimmat pitävät Orange Bowlia jopa nuorten maailmanmestaruusturnauksena.

Orange Bowlin loppuottelussa Virtanen löi Bulgarian Adrian Andreevin luvuin 6-4, 6-4.

Juniorivuosinaan Virtanen voitti viisi turnausta kaksinpelissä ja neljä nelinpelissä. Hän oli parhaimmillaan junioreiden rankingissa kuudentena.

Aikuisten tasolla Virtanen voitti ensimmäisen kaksinpelitittelinsä vuonna 2020 Viron Pärnussa. Hänellä on tilillään neljä turnausvoittoa kaksinpelissä (1 haastajaturnaus ja kolme ITF-turnausta) ja kaksi nelinpelissä (1 haastaja, 1 ITF).

Virtanen on hyväraaminen (191 cm) urheilija, joka nojaa monien muiden nykypelaajien tavoin vahvaan syöttöön ja kämmenlyöntiin. Oikeakätinen pelaaja käyttää kahden käden rystylyöntiä.

Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen arvioi, että Virtasella on ”harvinaisen isoja aseita”.

– Hänellä ei ole teknisesti huonoja lyöntejä. Hänellä on hirveän iso potentiaali, mutta paljon on vielä parannettavaa. Otto on kookas, mutta ei raskastekoinen, Nieminen kuvaili Ylelle.

Oton isä on Pasi Virtanen, joka teki uran tennisammattilaisena. Nykyisin hän toimii Oton valmentajana.

Marraskuun 14. päivänä alkaneella viikolla Otto Virtanen pelaa ATP-haastajaturnausta Helsingissä. Hän osallistuu sekä kaksin- että nelinpeliin.