Tennislegenda Bollettieri on kuollut

Tenniksen legenda Nick Bollettieri on kuollut.

Bollettieri kuoli 91-vuotiaana 4. joulukuuta. Asian vahvisti hänen managerinsa Steve Shulla.

Bollettieri tunnettiin valmentajana ja tennisakatemian perustajana.

– Sairastumisen jälkeen hän sai ihania viestejä entisiltä oppilailtaan sekä pelaajilta ja valmentajilta, Shulla sanoi uutistoimisto AP:lle.

– Monet kävivät häntä katsomassa, monet lähettivät videoita. Se oli mahtavaa. Hän kosketti monen ihmisen elämää, ja hänet saatettiin upeasti viimeiselle matkalleen, kertoi Shulla.

Pelaajana Bollettieri edusti hyvää yliopistotasoa, mutta ura lajin parissa urkeni vasta sitten, kun hän oli oivaltanut lahjakkuutensa valmentajana.

Keskuksensa Nick Bollettieri Tennis Academyn (nykyisin IMG Academy) Bollettieri perusti vuonna 1978 Floridan Bradentonissa. Valmennettaviin kuuluivat muiden muassa Andre Agassi, Boris Becker, Maria Sharapova, Venus Williams, Serena Williams, Martina Hingis ja Monica Seles.

Erityisesti Bollettierin ja Agassin välinen valmentaja-pelaajasuhde nauttii legendaarista mainetta. Kaksikon välit olivat ajoittain myrskyisät, mutta Agassi nousi vuosien mittaan yhdeksi modernin ajan parhaista ja suosituimmista pelaajista.

Bollettierin intohimo tennikseen oli ehtymätön, ja hän toimi aktiivisesti urheilulajin parissa viimeisiin vuosiinsa asti. Hän kasvatti laadukkaita ja ennen kaikkea voitontahtoisia tennispelaajia.

Mies itsekään ei sortunut turhaan vaatimattomuuteen, vaan kutsui itseään ”tenniksen Michelangeloksi”.

Bollettieri valittiin lukuisiin urheilualan kunniagallerioihin. Tenniksen merkittävimpään galleriaan, International Tennis Hall of Fameen, hänet kutsuttiin vuonna 2014.

– Nyt tiedän, millaista on päästä Mount Everestin huipulle. Tätä valintaa tulen arvostamaan koko loppuelämäni, Bollettieri sanoi juhlallisuuksissa.

– Ihmisen on uskallettava seurata intohimoaan ja yritettävä saada kipinää aikaan muissakin. On tehtävä asioita itsensä vuoksi ja annettava mahdollisuuksia muille, Bollettieri kuvaili elämäntehtäväänsä.