Tenniksen Australian avoimissa päivänselvät ykkössuosikit

Novak Djokovic ja Iga Swiatek lähtevät Australian avoimeen tennisturnaukseen 2023 kaksinpeliturnausten ennakkosuosikkeina.

Miesten kisassa Djokovicille ei ole kuumaa haastajaa näkyvissä – varsinkin, kun tenniksen maailmanlistan ykköseltä Carlos Alcarazilta Australian avoimet jäävät väliin.

Djokovic ei pystynyt osallistumaan Australian avoimiin viime vuonna, mistä serbi saa vain lisää näyttöhaluja.

– Haluan olla paras, ja siksi jatkan tenniksen pelaamista. Haluan voittaa maailman suurimmat turnaukset. Se ei ole mikään salaisuus, Djokovic kertoi lehdistölle.

– Minulla on hyvät tilastot Australiasta, ja siksi tänne on aina hienoa palata. Rod Laver Arenalla on upeaa pelata, varsinkin iltasessioissa. Toivottavasti menestykseni jatkuu tänä vuonna.

Rafael Nadal puolustaa Grand Slam -kauden avaavan turnauksen mestaruutta, ja hän on jälleen kerran kova luu. Kenties kovin kilpailija Djokovicille on Daniil Medvedev, joka kävi viime vuonna rankingkärjessäkin.

Väkivahvaa nuorempaa polvea edustavat Stefanos Tsitsipas, Taylor Fritz, Holger Rune, Casper Ruud, Matteo Berrettini, Sebastian Korda ja Jannik Sinner, joten yllätyssaumaa riittää. Tulisieluinen Nick Kyrgios puolestaan herättää aina huomiota, ja onhan kaverin taitotasokin eittämättömän korkea.

Swiatek hamuaa mestaruutta Australiassa

Puolalainen Iga Swiatek vahvisti kaudella 2022 asemaansa maailman parhaana naispuolisena tennispelaajana. Hän nousi rankingykköseksi huhtikuussa.

Ennen Australian avoimia Swiatekilla on 11 WTA-tason turnausvoittoa. Ikää on vasta 21 vuotta, mutta pelaaminen alkaa olla niin vahvassa kuosissa, ettei muutoksia tarvitse juuri tehdä.

– Erot (viime kauteen) ovat varmasti pienet. Maailman parhaat pelaajat ovat suoritusvarmoja vuosi toisensa jälkeen. En usko, että esimerkiksi Djokovic on muuttanut pelaamistaan paljon, pohti Swiatek.

– On vain pystyttävä parhaaseensa ja noudatettava johdonmukaista suunnitelmaa. Minulla on peli kulkenut, joten miksi tehdä suuria muutoksia?

Viime vuoden Australian avoimien mestari Ashleigh Barty lopetti uransa, ja myös Serena Williamsin kaltaisia supertähtiä on siirtynyt sivuun, joten WTA-tennis elää voimakasta siirtymävaihetta. Ylivoimaisesti parhaiten tilaisuuden on käyttänyt Swiatek.

Melbournessa Swiatekin haastajia voivat olla esimerkiksi Arina Sabalenka ja Jessica Pegula. Kannattaa muistaa myös nimet Caroline Garcia, Ons Jabeur ja Coco Gauff. Pelaajat kuten Jelena Ribakina ja Danielle Collins voivat nousta mustiksi hevosiksi.

Vuonna 2023 Australian avoimien pääsarjat pelataan 16.-29. tammikuuta. Australian avoimet pelataan kovapintaisilla kentillä Melbournessa.

Muut kolme tenniksen vuotuista Grand Slam -turnausta ovat Ranskan avoimet, Wimbledon ja US Open.