Swiatek Ranskan avoimien 2023 kaksinpelin mestari

Puolan Iga Swiatek on voittanut naisten kaksinpelin mestaruuden Ranskan avoimessa tennisturnauksessa 2023.

Lauantaina Roland Garrosilla käydyssä loppuottelussa Swiatek kukisti Karolina Muchovan lukemin 6-2, 5-7, 6-4.

Grand Slam -turnausvoitto on Swiatekille neljäs. Tenniksen maailmanlistan ykkönen on voittanut Ranskan avoimet kolmesti ja US Openin kerran.

Tilasto on varsin vakuuttava, sillä Swiatekilla on ikää vasta 22 vuotta.

Muchova aloitti kahdessa ensimmäisessä erässä heikosti, mikä vaikeutti oleellisesti hänen asemaansa. Swiatek meni kummassakin erässä pelein 3-0 johtoon.

Muchova pystyi kuitenkin kokoamaan itsensä. Hän ei lähtenyt kisaamaan takakenttäpelaamisessa – Swiatekin vahvuudessa – vaan sekoitti erilaisia elementtejä. Hän esitti esimerkiksi rohkeita verkolle nousuja ja näyttäviä lentolyöntejä. Ratkaisuhetkillä Swiatekin kovuus oli kuitenkin yritteliäälle tshekille liikaa.

Kaksinpelin mestarina Swiatek kuittaa saavutuksestaan 2,3 miljoonan euron suuruisen palkinorahan. Tyhjin käsiin ei jää hävinnyt finalistikaan, jonka tili kasvaa 1,15 miljoonalla.

– Oma suoritustasokaan ei ole välttämättä se juttu, koska rakastan tätä paikkaa niin paljon, Swiatek sanoi mestarin puheenvuorossaan.

– Roland Garros on oikeastaan suosikkipaikkani kiertueella. Tänne on aina hienoa tulla ja antaa sataprosenttisesti kaikkensa. Tunnelma täällä oli uskomaton, ja sain siitä todella paljon energiaa, kertoi mestari.

Karolina Muchova, 26, on pelannut tenniksen ammattilaiskentillä jo vuosia, mutta hänen tilillään on vain yksi WTA-tason turnausvoitto. Grand Slam -kisoissa hän ei ollut aikaisemmin päässyt neljättä kierrosta pidemmälle kertaakaan.

Taustalla on vaikea loukkaantumisten sarja, joka on hidastanut Muchovan edistymistä tennispelaajana.

– Urallani on ollut paljon vaikeita hetkiä, kun on tullut loukkaantuminen toisen jälkeen. Olen tehnyt kuitenkin ahkerasti töitä pystyäkseni palaamaan. Jotkut lääkärit ovat jopa sanoneet, ettei minun kannattaisi enää urheilla. Olen silti pysynyt positiivisena, kertoi Muchova.

Miesten kaksinpelin loppuottelussa sunnuntaina pelaavat vastakkain Novak Djokovic ja Casper Ruud.

Vuonna 2023 Ranskan avoimissa jaetaan palkintorahaa yhteensä 49,6 miljoonaa euroa.

Ranskan avoimen tennisturnauksen ohella muut kolme tenniksen vuotuista Grand Slam -turnausta ovat Australian avoimet, Wimbledon ja US Open.

Suomessa Ranskan avoimet 2023 näkyvät Eurosportin tv-kanavilla ja muissa Discovery Finlandin medioissa.