Wimbledon, 1. kierros: Ruusuvuori-Wawrinka

Suomen Emil Ruusuvuori kohtaa Stan Wawrinkan Wimbledonin tennisturnauksen 2023 ensimmäisellä kierroksella.

Wimbledonin ruoholla pelaavat vastakkain kahden sukupolven urheilijat. Siinä missä Ruusuvuori vasta vakiinnuttaa paikkaansa tenniksen maailmanlistan 50 parhaan joukossa, Wawrinka on 38-vuotias kolminkertainen Grand Slam -turnausvoittaja.

Sveitsiläinen Wawrinka (ATP-87) on ollut parhaimmillaan maailmanlistan kolmantena. Loisteliaasta yhden käden rystylyönnistään tunnettu urheilija on voittanut 16 ATP-tason turnausta.

Ruusuvuori ja Wawrinka ovat pelanneet vastakkain kerran aikaisemmin. Ruusuvuori (ATP-45) voitti viime vuonna kovalla kentällä pelatussa Masters-turnauksessa Kanadassa.

Maanantain ohjelmaan merkityssä kamppailussa (alkaa aikaisintaan kello 18.30) Ruusuvuori nousee ennakkosuosikiksi, vaikka Wawrinkan taitoja ja kokemusta ei sovi missään tapauksessa aliarvioida. Ruusuvuori pelasi ruohokenttäturnauksia ennen Wimbledonia, kun taas Wawrinkaa ei ole nähty ATP-kiertueella sitten Ranskan avoimien.

Emil Ruusuvuori on nyt kolmatta kertaa mukana Wimbledonin miesten kaksinpeliturnauksessa. Hän debytoi vuonna 2021 ja hävisi avauskierroksella Marcos Gironille. Ensimmäinen Wimbledon-otteluvoitto tuli vuonna 2022, kun Yoshihito Nishioka kaatui neljässä erässä.

Viime vuonna Ruusuvuori koki tappion toisella kierroksella Botic van de Zandschulpille.

Suomen nelinpeliykkönen Harri Heliövaara (ATP-8) ei osallistu Wimbledoniin. Hän lähti Ranskan avoimien jälkeen viettämään isyyslomaa.

Wimbledonin 2023 ennakkosuosikit

Carlos Alcaraz on ykkössijoitettu vuoden 2023 Wimbledonissa, mutta selkeä ennakkosuosikki miesten turnauksen voittajaksi on Novak Djokovic.

Djokovicin haastajia Alcarazin lisäksi ovat Daniil Medvedev, Jannik Sinner ja Alexander Zverev. Myös aina arvaamaton Nick Kyrgios, viime vuoden loppuottelija, on aina otettava huomioon.

Naisten kaksinpeliturnauksessa suosikkiasetelma on paljon mutkikkaampi. Maailmanlistan ykkönen Iga Swiatek (kuvassa alla) hakee vimmaisesti mestaruutta, sillä hän ei ole päässyt Wimbledonissa edes puolivälieriin.

Viime vuoden mestari Jelena Ribakina on jälleen kuumimpien pelaajien joukossa. Kovia haastajia ovat Arina Sabalenka, Coco Gauff ja Ons Jabeur. Jokerikorttina on 33-vuotias kaksinkertainen Wimbledon-mestari Petra Kvitova.

Wimbledonin 2023 palkintorahat

Vuonna 2023 Wimbledonissa maksetaan ennätyksellisesti 44,7 miljoonaa puntaa palkintorahaa. Kaksinpelin mestarit kuittaavat 2,35 miljoonan punnan potit.

Wimbledon pelataan ruohokentillä Lontoossa 3.–16. heinäkuuta.

Muut kolme tenniksen vuotuista Grand Slam -turnausta ovat Australian avoimet, Ranskan avoimet ja US Open.