Alcaraz voitti Wimbledonin 2023

Carlos Alcaraz on voittanut Wimbledonin tennisturnauksen 2023 miesten kaksinpelin mestaruuden.

Sunnuntaina Lontoossa käydyssä loppuottelussa Alcaraz voitti Novak Djokovicin täydessä viidessä erässä. Lopputulos oli 1-6, 7-6, 6-1, 3-6, 6-4.

Kaksinpeliturnauksen mestari kuittasi 2,35 miljoonan punnan suuruisen (noin 2,7 miljoonaa euroa) palkintorahapotin.

Grand Slam -tason turnausvoitto on Alcarazille toinen. Hän oli paras viime vuonna US Openissa. ATP-turnausvoittoja hänellä on nyt 12 kappaletta.

Alcarazista, 20, tuli ns. Open-aikakauden nuorin pelaaja, joka on voittanut sekä Wimbledonin että US Openin.


– Tämä on uskomatonta 20-vuotiaalle pojalle. En odottanut pääseväni tähän tilanteeseen näin nopeasti. Tein historiaa tässä hienossa turnauksessa ja pelasin lajin legendaa vastaan… unelmani toteutui, Alcaraz hihkui mestarin puheenvuorossaan.

Djokovic voitti ensimmäisen erän mennen tullen, joten harva jaksoi uskoa nuoren espanjalaisen nousuun. Hän itse oli kuitenkin päättäväinen.

– Sanoin itselleni, että nyt on nostettava tasoa, muuten kaikki pettyvät, Alcaraz kertoi.

Alcaraz ei ole vielä pelannut paljon ruoholla, mikä tekee hänen Wimbledon-mestaruudestaan yhä merkittävämmän.

– Olen rakastunut ruohokenttiin. Olen pelannut vasta neljä turnausta, mutta voitin Queen’s Clubilla. Pääsin lyhyessä ajassa paljon pidemmälle kuin odotin, sanoi Alcaraz.

Alcarazin pelityyliä hallitsee aggressiivisuus

Alcaraz debytoi tenniksen ATP-kiertueella vain 16 vuoden iässä. Vuonna 2020 Alcaraz valittiin ATP-kiertueen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi.

Ensimmäinen ATP-tason turnausvoitto tuli vuonna 2021 Umagissa. Rankingin kärkeen Alcaraz nousi ensimmäisen kerran syyskuussa 2022 – hän oli juuri voittanut US Openin.

Koska ikää on vähän, Alcarazin pelityyli on vasta kehittymässä. Toisaalta on jo selvää, että mies panostaa vahvaan takarajapelaamiseen, jossa aggressiivisuus on kaiken ytimessä.

Oikeakätinen Alcaraz käyttää kahden käden rystylyöntiä. Hänen kämmen- ja rystylyöntinsä ovat kehittyneet tasapuolisesti, mutta syöttötehokkuudessa on nuorella espanjalaisella vielä tekemistä.

Pelityylillisesti Roger Federer on Alcarazin osuva vertailukohta. Nuorukaisen idoli on tosin maanmies Rafael Nadal.

Espanjalaisena Alcaraz on ’luonnollisesti’ vahva massakenttäpelaaja. Varsin mielenkiintoista on se, että hän on esiintynyt loistavasti myös kovilla kentillä. Vuonna 2021 hänestä tuli Open-aikakauden nuorin pelaaja, joka etenee US Openissa puolivälieriin.

Vapaa-ajallaan Alcaraz nauttii muun muassa golfista, shakista ja jalkapallosta. Hän on Real Madridin kannattaja.

Djokovicin Grand Slam -turnausvoitot

Novak Djokovic on voittanut 23 Grand Slam -turnausta kaksinpelissä eli enemmän kuin kukaan muu miespelaaja. Wimbledonissa hänen tilinsä ei kasvanut, ja hän menetti myös mahdollisuuden Grand Slamiin eli kaikkien neljän Grand Slam -turnauksen voittamiseen samana kalenterivuonna.

Djokovic tuli huipputennikseen aikana, jota hallitsivat suurpelaajat Roger Federer ja Rafael Nadal. Djokovic pystyi kuitenkin avaamaan Grand Slam -turnausvoittojen saldonsa jo 21-vuotiaana vuonna 2008, jolloin hän oli paras Australian avoimissa.

Federer ja Nadal eivät silti hevin luopuneet valta-asemastaan. Vuoden 2008 Australian avoimien jälkeen alkoikin Djokovicin uralla vaihe, jonka vain tarkasti tennistä seuranneet muistavat. ”Nole” joutui olemaan niin pitkään ilman Grand Slam -titteliä, että hätäisimmät leimasivat hänet tähdenlennoksi.

Djokovic otti uuden askeleen loppuvuodesta 2010 selviytymällä yllättäen US Openin loppuotteluun. Siinä tuli takkiin Nadalilta, mutta vihdoin alkuvuodesta 2011 kolmen vuoden kuiva Grand Slam -kausi päättyi Djokovicin juhliessa toista Australian avoimien mestaruuttaan.

Nole ei katsonut enää taakseen. Vuodesta 2011 lähtien hän on voittanut vähintään yhden Grand Slam -turnauksen joka vuosi lukuun ottamatta kautta 2017. Vuosi 2017 oli Djokovicille poikkeuksellisen vaikea, osin loukkaantumisen vuoksi.

Djokovic on voittanut Australian avoimet kymmenen kertaa, Ranskan avoimet kolme kertaa, Wimbledonin seitsemän kertaa ja US Openin kolme kertaa. Hänen Grand Slam -turnausvoittonsa ajoittuvat seuraavasti.

Australian avoimet: 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2023

Ranskan avoimet: 2016, 2021, 2023

Wimbledon: 2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022

US Open: 2011, 2015, 2018

Wimbledonin 2023 palkintorahat

Vuonna 2023 Wimbledonissa maksettiin ennätyksellisesti 44,7 miljoonaa puntaa palkintorahaa. Kaksinpelin mestarit kuittasivat 2,35 miljoonan punnan (noin 2,7 miljoonaa euroa) potit.

Kesän Wimbledon pelattiin ruohokentillä Lontoossa 3.–16. heinäkuuta.

Suomessa Wimbledon näkyi Discoveryn medioissa.

Muut kolme tenniksen vuotuista Grand Slam -turnausta ovat Australian avoimet, Ranskan avoimet ja US Open.