Otto Virtaselle ensimmäinen tenniksen Grand Slam -pääsarjapaikka

Suomen Otto Virtanen on selvittänyt tiensä tenniksen Grand Slam -tason pääsarjaan ensimmäisen kerran.

Virtanen esiintyy US Openin 2023 kaksinpelin pääsarjassa. Karsintojen ratkaisukierroksella suomalaispelaaja kaatoi Juncheng Shangin ja varmisti paikkansa 128 pelaajaan vahvuiseen turnauskaavioon.

Tenniksen maailmanlistalla Virtanen on sijalla 134.

– Iso nälkä on pääsarjassa. Nyt alkaa kunnon pelit paras viidestä erästä. Toivottavasti pääsarjassa saan hyvän ottelun heti alkuun ja jatketaan tätä voittokulkua, Virtanen totesi Tennisliiton verkkosivuilla.

Virtasen avausvastustaja on turnauksessa 30:nneksi sijoitettu argentiinalainen Tomas Martin Etcheverry.

Emil Ruusuvuori ottaa ensimmäisellä kierroksella mittaa Andrei Rublevista.

Virtanen hienossa nousutrendissä

Virtasen (s. 21.6.2001, Hyvinkää) saavutukset eivät tule tyhjästä, sillä hän osoitti pelimiehen merkkejä jo juniorina.

Erityisen vaikuttava oli vuosi 2018. Kesällä Virtanen pääsi juhlimaan poikien nelinpelin mestaruutta legendaarisilla Wimbledonin kentillä. Hänen parinaan pelasi turkkilainen Yanki Erel.

Loppuvuodesta Virtanen vain paransi menoaan ja voitti arvostetun Orange Bowl -turnauksen Yhdysvalloissa. Innokkaimmat pitävät Orange Bowlia jopa nuorten maailmanmestaruusturnauksena.

Orange Bowlin loppuottelussa Virtanen löi Bulgarian Adrian Andreevin luvuin 6-4, 6-4.

Juniorivuosinaan Virtanen voitti viisi turnausta kaksinpelissä ja neljä nelinpelissä. Hän oli parhaimmillaan junioreiden rankingissa kuudentena.

Aikuisten tasolla Virtanen voitti ensimmäisen kaksinpelitittelinsä vuonna 2020 Viron Pärnussa. Hänellä on tilillään kuusi turnausvoittoa kaksinpelissä (kolme haastajaturnausta ja kolme ITF-turnausta) ja kaksi nelinpelissä (1 haastaja, 1 ITF).

Virtanen on hyväraaminen (191 cm) urheilija, joka nojaa monien muiden nykypelaajien tavoin vahvaan syöttöön ja kämmenlyöntiin. Oikeakätinen pelaaja käyttää kahden käden rystylyöntiä.

Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen arvioi, että Virtasella on ”harvinaisen isoja aseita”.

– Hänellä ei ole teknisesti huonoja lyöntejä. Hänellä on hirveän iso potentiaali, mutta paljon on vielä parannettavaa. Otto on kookas, mutta ei raskastekoinen, Nieminen kuvaili Ylelle.

Oton isä on Pasi Virtanen, joka teki uran tennisammattilaisena. Nykyisin hän toimii Oton valmentajana.

Tenniksen US Open 2023

US Open on yksi tennisvuoden neljästä Grand Slam -turnauksesta. Tyypillisesti se päättää Grand Slam -kauden.

US Open pelataan kovapintaisilla kentillä New Yorkissa. Pelipaikka on USTA Billie Jean King National Tennis Center, joka sijaitsee Queensin kaupunginosan Flushing Meadowsissa.

Arthur Ashe Stadium vetää yli 23 000 katsojaa.

Vuoden 2023 US Open kamppaillaan 29. elokuuta – 10. syyskuuta. Kaksinpeliturnausten ykkössijoitetut ovat Carlos Alcaraz ja Iga Swiatek.

US Openin palkintorahat ovat vuonna 2023 yhteensä 65 miljoonaa dollaria. Potti on turnaushistorian suurin. Kaksinpelin voittajat saavat kumpikin 3 miljoonaa dollaria.

Muut kolme tenniksen vuotuista Grand Slam -turnausta ovat Australian avoimet, Ranskan avoimet ja Wimbledon.