Osaka todisti esityksellään, että pian hän voi olla taas maailman paras

Ranskan avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelissä nähtiin toisella kierroksella klassikko-ottelu, jossa sensaatiotulos jäi kuitenkin tulematta.

Tenniksen maailmanlistan ykkönen Iga Swiatek oli taipumassa Naomi Osakalle, mutta pystyi kampeamaan itsensä voittoon toivottomalta näyttäneestä tilanteesta. Osaka johti kolmatta erää pelein 5-2. Swiatek pystyi kuitenkin tarvitsemaansa vastamurtoon viime hetkellä ja eteni erän voittoon lukemin 7-5.

Naomi Osaka, 26, palasi tenniksen WTA-kiertueelle vuodenvaihteessa oltuaan reilusti yli vuoden sivussa. Japanilainen on ollut kiertueelta niin paljon poissa, ettei hän voi olla vielä lähelläkään parastaan. Hän pystyi silti haastamaan tenniksen maailmanlistan ykkösen täysimittaisesti – vieläpä tämän suosikkialustalla ja Grand Slam -turnauksessa, jonka tämä on voittanut kolme kertaa.

– Ei tämä nyt pahin mahdollinen tilanne ole. Huonompikin fiilis on joskus ollut. Itkin ottelun jälkeen, mutta sitten tajusin, että Iga voitti tämän kisan viime vuonna, ja itse olin raskaana. Itse asiassa haaveilin häntä vastaan pelaamisesta. Kun isoa kuvaa ajatellaan, minulla menee ihan hyvin, Osaka kommentoi.

Roland Garrosin jälkeen siirrytään ruohokentille. Ruohokausi huipentuu tunnetusti Wimbledonin tennisturnaukseen. Kun sen jälkeen ovat taas edessä nopeat, kovat kentät, olosuhteet ovat otolliset Osakan – toivottavasti vakiintuvalle – nousulle.

Osaka on pelaaja, jollaisen tenniksen ystävät ansaitsevat ja tarvitsevat. Hän on ollut avoin mielenterveydellisistä haasteistaan, mutta sisällä palaa huikean kilpailullinen liekki. Naomi pelaa fyysistä tennistä, uskaltaa ottaa riskejä ja viihtyy tukalissa tilanteissa. Jos kaikki loksahtaa kohdalleen täydellisesti, hänestä tulee jälleen maailman paras.

Maailmanlistan ykköseksi Osaka nousi ensimmäisen kerran tammikuussa 2019. Hänellä on tilillään neljä Grand Slam -turnausvoittoa (kaksi titteliä sekä Australian avoimista että US Openista) ja kolme muuta WTA-tason titteliä. Tilastot ovat huimaavat peilattuna siihen, miten paljon hän on ollut ammattilaistenniksestä sivussa.

Swiatekin ykkösasema joutuu koetukselle

Swiatek, joka täyttää 23 vuotta tänään (31.5.), on oman aikansa tennisykkönen. Puolalainen on loistava urheilija ja ansaitsee kaikki voittonsa (muun muassa neljä Grand Slam -turnausvoittoa) täysin. Toisaalta hän on hyötynyt todellisten haastajien vähyydestä. Ashleigh Barty lopetti ennen aikojaan, kun taas esimerkiksi Jelena Ribakinan ja Coco Gauffin kaltaiset pelaajat eivät ole upeista hetkistään huolimatta kyenneet niin suoritusvarmaan tekemiseen kuin Swiatek.

Häviäminen Roland Garrosin toisella kierroksella olisikin ollut Swiatekille kova paikka. Hän olisi hallitsevana mestarina menettänyt raskaan lastin WTA-pisteitä; kaiken lisäksi edessä ovat ruohokentät sekä Wimbledon, jossa puolalainen ei ole koskaan päässyt puolivälieriä pidemmälle. Kunhan Swiatek ei floppaa Wimbledonissa, pääsee hän erinomaisista asetelmista loppukesän ja syksyn kovien kenttien kaudelle – ja sitten voi olla hyvinkin edessä uusi kohtaaminen Osakan kanssa.

– Olen kovien kenttien pelaaja. Olisi hienoa pelata häntä vastaan omalla alustallani ja nähdä, mitä tapahtuu. Sanoinhan jo Australiassa, että tähtäimeni on syyskuussa, totesi Osaka.

Ranskan avoimien kolmannella kierroksella Swiatek pelaa sijoittamatonta tshekkiä Marie Bouzkovaa vastaan. Kolmannen kierroksen kiinnostavimpia otteluita ovat Leylah Fernandez – Ons Jabeur, Elise Mertens – Jelena Ribakina ja Paula Badosa – Arina Sabalenka.

Sateiden hidastamasta aikataulusta huolimatta myös miesten kaksinpelin kolmas kierros on valmiina alkamaan. Mielenkiintoisiin kamppailuihin kuuluvat Novak Djokovic – Lorenzo Mussetti, Ben Shelton – Felix Auger-Aliassime, Sebastian Korda – Carlos Alcaraz ja Hubert Hurkacz – Denis Shapovalov.