Tenniksen maailmanlistat ennen Wimbledonia

Wimbledonin tennisturnaus 2024 alkoi 1. heinäkuuta. Rankingykkösinä olivat Jannik Sinner ja Iga Swiatek.

Sinner jatkoi miesten tenniksen maailmanlistan kärjessä, ja häntä seurasivat Novak Djokovic ja Carlos Alcaraz. Alcaraz on Wimbledonin miesten kaksinpelin hallitseva mestari.

Suomen paras kaksinpelaaja Emil Ruusuvuori löytyi sijalta 87. Wimbledonin pääsarjaan karsintojen kautta selviytynyt Otto Virtanen puolestaan kirjautti rankingin 147.

Matthew Ebden piti ykköspaikkaa nelinpelin rankingissa. Harri Heliövaara oli sijalla 37 ja hänen parinsa Henry Patten sijalla 42.

Ranskan avoimen tennisturnauksen kesäkuussa valloittanut Swiatek pysyi naisten rankingin piikkipaikalla. Coco Gauff oli toisena ja Arina Sabalenka kolmantena. Suomen korkeimmalle rankattu pelaaja oli Anastasia Kulikova (343), kun taas Laura Hietaranta nousi pykälälle 368.

Naisten nelinpelirankingin kärkikolmikon muodostivat Elise Mertens, Su-Wei Hsieh ja Erin Routliffe.

Wimbledonin kaksinpelin suosikit 2024

Jannik Sinner on ollut niin kovassa vireessä, että hän nousee Wimbledonin miesten kaksinpeliturnauksen ykkössuosikiksi. Carlos Alcaraz, joka kaatoi Novak Djokovicin viime kesän loppuottelussa, on hänkin piinkova ehdokas mestaruuteen. Novak Djokovicin pelivireestä ei ole täyttä käsitystä pienen polvioperaation jälkeen. Serbi on aina yksi ennakkosuosikeista, mutta mestaruus vaatisi nyt aivan täydellistä pelikuntoa ja peliesitystä.

Hubert Hurkacz on loistava syöttäjä, ja hänen leipälajinsa pääsee oikeuksiinsa Wimbledonin ruoholla. Britit pitävät peukkuja kotimaan toivolle Jack Draperille: 22-vuotiaalla vasurilla voisi olla saumat pitkälle.

Iga Swiatek on monen suosikki naisten kaksinpelin mestaruuteen, mutta puolalainen ei ole parhaimmillaan ruohokentillä. Hänellä on toki mahdollisuus ainakin uransa parhaaseen Wimbledon-suoritukseen. Arina Sabalenka on ehkä Swiatekia potentiaalisempi mestariehdokas, mutta hän ei ole ollut viime aikoina parhaassa tikissään.

Coco Gauff kuuluu WTA-tenniksen terävimpään kärkeen. Wimbledon ei ole hänelle kuitenkaan otollisin paikka menestyä. Ons Jabeur kyttää jälleen loppuottelupaikkaa. Realistisimmaksi mestariehdokkaaksi on sen sijaan nousemassa Jelena Ribakina, joka nosti Wimbledonin mestaruuslautasta kaksi vuotta sitten.

Naisten kisassa on ammottava aukko ja suuri tarve tuhkimotarinoille. Naomi Osaka näytti Ranskan avoimissa, että hän on palaamassa maailman huipulle. US Open -mestari Emma Raducanu pyrkii viimeinkin nousemaan kärkikahinoihin moninaisten loukkaantumisten ja valmentajanvaihdosten jälkeen.

Suomalaiset Wimbledonissa 2024

Emil Ruusuvuori ja Otto Virtanen pelaavat miesten kaksinpelin pääsarjassa. Ruusuvuori kohtaa Mackenzie McDonaldin (aikaisintaan tiistaina) ja Virtanen Max Purcellin (maanantai-iltana, jos aikataulu pitää).

Harri Heliövaara ja Henry Patten hävisivät Eastbournen ruoholla rankingykkösen Matthew Ebdenin ja Heliövaaran entisen parin John Peersin muodostamalle tiimille. Wimbledoniin Heliövaara-Patten-kaksikko lähtee motivoituneena.

– Nyt siis pienen levon jälkeen katse eteenpäin ja kohti kauden kolmatta Grand Slamia. Tiedossa on, että omalla hyvällä pelillä kuka vain voi kaatua, mutta toki matsi kerrallaan lähdetään, Heliövaara kirjoitti blogissaan.

Oskari Paldanius, 17, tuo suomalaisen piristysruiskeen Wimbledoniin. Hän osallistuu poikien kaksinpeliturnaukseen. Paldanius oli kesäkuun lopulla nuorten maailmanlistan sijalla 47.