Ruusuvuoren vetäytyminen on takaisku, mutta myös kunnioitettavan rohkea teko

Suomalaisen tenniksen paras kaksinpelaaja Emil Ruusuvuori jättää loppukauden 2024 väliin. Fyysinen ja henkinen palautuminen käy nyt pelaamisen edellä.

Ruusuvuori ilmoitti asiasta itse somessa. Hän totesi vuoden sisältäneen haasteita, mutta myös toteutuneita unelmia.

– Työn ja palautumisen suhde ei ole ollut kohdallaan. Ylikuormituksesta johtuen olen tehnyt päätöksen jäädä loppuvuodeksi tauolle tenniksestä ja keskittyä fyysiseen ja henkiseen terveyteeni, Emil sometti.

Ruusuvuoren päätös on paitsi täysin hyväksyttävä myös hyvin kunnioitettava, koska inhimillisyyden osoittaminen ei ole tavallista huippu-urheilun armottomassa maailmassa. Toisaalta se on rankka takaisku suomalaiselle tennikselle. Suomen maajoukkue jää ilman kirkkainta tähteään Davis Cupin lopputurnauksessa, ja yksilötasollakin loppuvuosi olisi tarjonnut hienoja tilaisuuksia.

Tennisvuosi 2024 alkoi Ruusuvuorelta erinomaisesti, sillä heti ensimmäisessä turnauksessaan (Hongkong) hän saavutti uransa toisen ATP-turnauksen loppuottelupaikan. Hän hävisi finaalissa Andrei Rubleville.

Ensimmäisen kerran Ruusuvuori nähtiin ATP-tason loppuottelussa Intian Punessa vuonna 2022, jolloin hän taipui finaalissa Joao Sousalle.

Helmikuussa 2024 Emil sai tilille ensimmäinen ATP-loppuotteluesiintymisensä nelinpelissä. Ruusuvuori ja Patrik Niklas-Salminen hävisivät Marseillessa parille Machac-Zhang.

Kesällä Ruusuvuori eteni ensimmäisen kerran urallaan Grand Slam -turnauksessa kolmannelle kierrokselle. Tämä vieläpä tapahtui tennispyhätöistä kenties arvostetuimmassa, Wimbledonissa.

Wimbledonin ruoholla Ruusuvuori voitti Mackenzie McDonaldin ja vielä selvänä altavastaajana Stefanos Tsitsipasin. Tappio tuli kolmannella kierroksella Giovanni Mpetshi Perricardille.

Paras suomalainen sitten Niemisen

Tenniksen maailmanlistalla Ruusuvuori on ollut parhaimmillaan sijalla 37. Ennätyksensä hän saavutti huhtikuussa 2023. Vaikean kauden jälkeen hänen rankinginsa US Openin jälkeen oli 83:s.

Suomalaisista kaksinpelin maailmanlistalla korkeammalla on ollut ainoastaan maamme tennislegenda Jarkko Nieminen. Kun heinäkuun 11. päivänä 2022 Ruusuvuori nousi maailmanlistalla 43:nneksi, taakse jäi Veli Paloheimo (uran paras ranking 48.). Aiemmin Emil oli jo ohittanut Aki Rahusen (57.), Olli Rahnaston (88.) ja Leo Palinin (92.).

Ruusuvuoren edesottamukset ovat herättäneet kansainvälistäkin huomiota. Yksi vaikuttuneista on ikoninen tennishahmo John McEnroe.

– Hän lyö palloa todella hyvin. Olen hieman yllättynyt, ettei hän ole menestynyt paremmin. Kaveri hakee todellista läpimurtoa, McEnroe sanoi Eurosportin lähetyksessä tammikuussa 2024.