WTA hyllyttää kaikki tennisturnaukset Kiinassa

Naisten ammattilaistenniksen liitto WTA on päättänyt hyllyttää kaikki Kiinan ja Hongkongin tennisturnaukset.

WTA tiedotti päätöksestään keskiviikkona. Julkilausumasta vastasi WTA:n johtaja Steve Simon.

WTA:n päätös liittyy tennispelaaja Shuai Pengin tapaukseen. Taannoin Peng kertoi avoimesti sosiaalisessa mediassa tulleensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, ja syyttävä sormi osoitti Kiinan valtion korkea-arvoiseen virkahenkilöön.

WTA-johtaja korostaa, että liiton toimenpide kohdistuu nimenomaan Kiinan hallintoon eikä paikallisten tennisturnauksien järjestäjiin.

– Kaikki tennisturnaukset Kiinassa ja Hongkongissa hyllytetään välittömästi, Simon vahvisti.

– Kiinan ja Hongkongin tennisyhteisöt ovat täynnä hienoja ihmisiä, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä vuosien ajan. Mutta niin kauan kuin Kiina (Kiinan valtionhallinto) ei tee pyytämiämme toimenpiteitä, emme voi asettaa pelaajia ja henkilökuntaa riskialttiiseen tilanteeseen pitämällä turnauksia Kiinassa.

Peng avautui kokemastaan kohtelusta 2. marraskuuta. Sosiaalisen median julkaisussaan, joka sittemmin poistettiin, hän kertoi tietävänsä ulostulonsa riskit. Simonin mukaan Kiinan hallinto ei ole hoitanut asiaa uskottavasti, vaikka paikkausyrityksiä onkin ollut.

– Vaikka tiedämme, missä Peng on, minulla on vakavia epäilyksiä siitä, onko hän vapaa, turvassa sekä vapaa sensuurista, pakkokeinoista ja pelottelusta, Simon ilmaisi.

Päätöksen tekeminen on ollut varmuudella erittäin kova pala WTA:lle. Tennis on kasvanut viime vuosina Kiinassa valtavasti. Vuodeksi 2022 Kiinaan oli suunniteltu kymmenkunta turnausta – muun muassa arvokas WTA-lopputurnaus (WTA Finals). Jos turnauksia ei pidetä, WTA:lle koituvat taloudelliset riskit ovat erittäin mittavat.

Entinen maailman tennisykkönen Andy Roddick huomioi, ettei WTA kuulu samaan taloudelliseen kastiin kuin maailman suurimmat kilpailut ja liigat.

– Monilla muilla organisaatioilla olisi enemmän varaa kuin WTA:lla tehdä tällainen päätös… respect. Oikeita asioita on helpompi tehdä silloin, kun päätöksiin ei liity kustannuksia, Roddick muotoili.

Shuai Peng on ollut parhaimmillaan tenniksen maailmanlistalla nelinpelin ykkönen. Kaksinpelin rankingissa hänen paras noteerauksensa on 14. sija.

Tunnetuin kiinalainen tennispelaaja on toistaiseksi Na Li, joka voitti kaksi Grand Slam -turnausta ja nousi maailmanlistalla parhaimmillaan toiseksi. Hän otti viimeiset turnausvoittonsa vuonna 2014.

Tällä hetkellä naisten maailmanlistan sadan parhaan joukossa on kaksi kiinalaista: Shuai Zhang ja Saisai Zheng. Miesten tenniksessä Kiinan nousu ei ole vielä yhtä voimakas. Tällä hetkellä Kiinan ATP-rankingykkönen on Zhizhen Zhang, joka löytyy sijalta 316.