Tenniksen Davis Cup 2021: Venäjän tennisliitto mestaruuteen

Venäjän tennisliitto voitti tenniksen maajoukkueturnaus Davis Cupin kaudella 2021.

Sunnuntaina Venäjän tennisliitto (RTF) kaatoi Davis Cupin loppuottelussa Kroatian. Kamppailu ratkesi Madridissa otteluvoitoin 2-0.

Ensimmäisessä kaksinpeliottelussa Andrei Rublev voitti Borna Gojon tuloksella 6-4, 7-6. Toisen kaksinpelin vei nimiinsä Daniil Medvedev. Hän löi Marin Cilicin pelein 7-6, 6-2.

Koska loppuottelu käytiin paras kolmesta -menetelmällä, ei ohjelmassa ollutta nelinpeliä enää tarvittu.

Medvedev oli odotetusti RTF:n avainpelaaja Davis Cupissakin. Hän pelasi upean ATP-kauden. Tilille tuli neljä ATP-turnausvoittoa – muun muassa ensimmäinen Grand Slam -titteli, US Open – ja yli seitsemän miljoonan dollarin suuruiset palkintorahat. Vaikka Medvedev on noussut kiistatta miesten ammattilaistenniksen terävimpään kärkeen, panee hän joukkueen edelle.

– Tunnelma on uskomaton. Olen paljon iloisempi joukkueen kuin itseni puolesta, Medvedev kommentoi.

– Joukkueemme on loistava, ja ilmapiiri on loistava. Olen onnellinen siitä, että sain antaa panokseni. Davis Cupin pelaaminen kauden päätteeksi ei ole koskaan helppoa, mutta nämä olivat urani parhaat viikot, venäläistähti alleviivasi.

Davis Cupin ratkaisuvaiheen aikana RTF voitti puolivälierissä Ruotsin ja välierissä Saksan.

Medvedevin ja Rublevin lisäksi RTF:n joukkueeseen kuuluivat Aslan Karatsev, Karen Hatshanov ja Jevgeni Donskoi. Kapteenina toimi Samil Tarpitshev.

Davis Cup on yksi maailman perinteikkäimmistä urheilutapahtumista. Ensimmäisen Davis Cupin pelasivat USA ja Iso-Britannia vuonna 1900 eli 121 vuotta sitten. Kansainvälisen tennisliiton ITF:n laskujen mukaan Davis Cup on maailman suurin joukkueurheilukisa – vuonna 2020 oli mukana maajoukkueet peräti 142 eri maasta.

Yhdysvallat on Davis Cupin historian menestyksekkäin maa. Sillä on 32 mestaruutta. Kakkosella, Australialla, on 28 turnausvoittoa.

Vuonna 2022 tenniksen Davis Cup käynnistyy alkulohkoilla, joista pyritään kohti ratkaisuotteluita. Lopputurnaus pelataan loppuvuodesta, ja siihen pääsee kahdeksan joukkuetta. Vuoden 2021 finalistit eli RTF ja Kroatia saavat paikat lopputurnaukseen. Lisäksi villeillä korteilla paikat saavat Iso-Britannia ja Serbia, joten kilvoiteltavaksi jää neljä lopputurnauspaikkaa.

Naisten maajoukkueturnaus on nimeltään Billie Jean King Cup, joka tunnettiin aiemmin Federation Cupina. Vuonna 2021 mestaruuden vei Venäjän tennisliitto.