Australian rajalla: tapaus Novak Djokovic

Tennishuippu Novak Djokovicin mahdollinen osallistuminen Australian avoimiin mutkistuu.

Australian avoimien osallistujilla on oltava koronavirusrokote otettuna, mutta organisaatio kertoi äskettäin myöntäneensä Djokovicille poikkeusluvan lääketieteellisin perustein.

Djokovicin rokotusstatusta on arvuuteltu viime aikoina. Serbi on antanut ymmärtää, ettei hän ole rokotusten kannattaja. Suoria kannanottoja ei ole kuitenkaan kuultu.

Australian rajaviranomainen (Australian Border Force, ABF) tiedotti keskiviikkona, että Djokovicin viisumi on peruttu. Näin ollen tennistähti ei päässyt Melbournen lentokenttää pidemmälle.

Vastaavia draamoja on nähty lukemattomasti ”Border Security” (Australian rajalla) -televisio-ohjelmassa. Djokovicin tapaus olisi ohjelman historiassa legendaarisin hetki, jos se show’hun päätyisi.

ABF:n tiukkasanaisesta tiedotteesta oli silti show kaukana.

– Ei-kansalaiset, joilla ei ole voimassa olevaa viisumia tai joiden viisumi on peruttu, otetaan kiinni ja heidät poistetaan Australiasta, ABF linjasi.

Djokovic on tehnyt vetoomuksen viisumin perumisen kumoamiseksi. Asiaa käsitellään tulevana maanantaina. Viikko sen jälkeen, 17. tammikuuta, alkavat Australian avoimet.

Novak Djokovic, 34, on tenniksen maailmanlistan ykkönen. Hän on voittanut kaksinpeliturnauksen Australian avoimissa ennätykselliset yhdeksän kertaa.

Jos Djokovic pääsee osallistumaan Australian avoimeen tennisturnaukseen, hänestä voi tulla eniten Grand Slam -kaksinpelimestaruuksia voittanut miespelaaja. Djokovicilla, Rafael Nadalilla ja Roger Federerillä on kullakin 20 Grand Slam -mestaruutta.