Ashleigh Barty: Tennishuippu Australiasta

Australialainen Ashleigh Barty on yksi maailman parhaista tennispelaajista.

Tammikuussa 2022 ennen Australian avoimien alkamista Bartylla oli tilillään kaksi kaksinpelimestaruutta Grand Slam -turnauksista.

Kaikkiaan Bartylla oli WTA-tason turnausvoittoja 14 kappaletta. Palkintorahaa hän oli koonnut yhteensä 21,7 miljoonaa dollaria.

Ashleigh ”Ash” Barty nousi tenniksen maailmanlistalla ykköseksi ensimmäisen kerran 24. kesäkuuta 2019. Hän piti ykköstilaa kauden 2022 alussa.

Nelinpelissä Barty on ollut voittamassa kahtatoista WTA-tason turnausta.

Tennistä, krikettiä ja lähettilästyötä

Ashleigh Barty (s. 24.4.1996) alkoi pelata tennistä neljävuotiaana Brisbanessa. Menestyksekkään junioriuran jälkeen hän pelasi ensimmäiset WTA-tason ottelunsa vuonna 2010.

Bartyn junioriura huipentui vuonna 2011 Wimbledonin nuorten turnauksen mestaruuteen.

Vaikka Bartylla oli hyviä hetkiä ensimmäisinä WTA-vuosinaan, hän päätti ottaa aikalisän tenniksestä loppuvuodesta 2014. Tennistaukonsa aikana hän muun muassa pelasi krikettiä Women’s Big Bash -liigassa.

Vuonna 2016 Barty alkoi taas saada tuloksia aikaan WTA-kiertueella, ja seuraavana vuonna tuli jo ensimmäinen WTA-turnausvoittokin (Kuala Lumpur).

Kehitys jatkui erinomaisena. Vuonna 2019 Barty juhli ensimmäistä Grand Slam -titteliään oltuaan paras Ranskan avoimessa tennisturnauksessa. Hänen toinen Grand Slam -mestaruutensa seurasi Wimbledonissa 2021.

Bartylla on isoisoäitinsä puolelta Australian alkuperäisväestö Ngaragun perintöä. Barty toimii Australian tennisliiton alkuperäisväestöjen tennissuurlähettiläänä.

Ashleigh Bartyn pelityyli

Ashleigh Barty pelaa laadukasta koko kentän tennistä. Verrattain lyhyenä (166 cm) urheilijana hän liikkuu kentällä sähäkästi.

Craig Tyzzerin valmentama Barty on vahva syöttäjä, ja etenkin hänen kick serve -syöttönsä tuottaa vaikeuksia vastustajalle. Tehokas kämmenlyönti ja alakierteinen rystylyönti kuuluvat myös hänen vahvuuksiinsa.

Tenniskauden 2022 Barty avasi voittamalla WTA-turnauksen Adelaidessa. Hän totesi syöttönsä olleen avain menestykseen.

– Syöttöni oli aika dominoiva tekijä tällä viikolla. Aluksi oli vaikeuksia löytää rytmiä, mutta kisan edetessä hallitsin syöttöpelejäni ja otteluiden tempoa. Pystyin noudattamaan laadittua taktiikkaa ja pelaamaan omanlaistani tennistä. Tiukoissa tilanteissa suoriuduin varsin hyvin, Barty sanoi WTA Insiderille.

Teknisen ja taktisen osaamisen lisäksi Barty tunnetaan kovasta henkisestä kantistaan. Hän on peräänantamattomuuden ruumiillistuma.

– Täytyy tiedostaa, etteivät asiat mene aina suunnitellusti, mutta täytyy aina yrittää kääntää tilanne omaksi eduksi, Barty kuvailee.