Naomi Osakan valtakausi Australian avoimissa on ohi – toistaiseksi

Australian avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpeli saa ensimmäisen uuden mestarinsa kahteen vuoteen.

Naomi Osakan kaksivuotinen valtakausi Melbournessa loppuu. Vuosina 2020 ja 2021 Australian avoimien mestaruutta juhlinut Osaka hävisi perjantaina kolmannen kierroksen ottelussa Amanda Anisimovalle.

Anisimova nousi otteluvoittoon oltuaan erin 0-1 tappiolla. Lopputulos oli 4-6, 6-3, 7-6.

Osaka ei alkanut etsiä tekosyitä, vaan antoi kunnian rehdisti vastustajalle.

– Hän pelasi todella hyvin. Mielestäni ottelu oli varsin korkeatasoinen. Hänen lyöntiensä voimakkuus yllätti minut, mutta muuten pelaaminen oli hauskaa, Osaka sanoi lehdistötilaisuudessa.

Osaka on tullut tunnetuksi puheistaan ammattilaistenniksen henkisestä vaativuudesta. Mediapaine on kova, ja urheilija itsekin on ollut itselleen ankara. Naomi sanoi, että perjantainen ottelu oli hyvähenkinen.

– Ehdottomasti. Taistelin jokaisesta pisteestä, joten en voi olla allapäin. En ole jumala. En voi voittaa jokaista ottelua. Totta kai turnauksen voittaminen olisi ollut hienoa ja aivan spesiaalia. Nyt ei tullut voittoa, mutta olen tyytyväinen siihen, miten tämä ottelu meni.

– Kentällä on aina pidettävä perusasiat mielessä. Tulee huonoja päiviä ja tulee hyviä päiviä. Mikä päivä sitten tuleekin, haluan olla tyytyväinen siihen, mitä teen kentällä ja haluan olla ylpeä itsestäni, linjasi Osaka.

Neljännellä kierroksella Anisimova kohtaa ykkössijoitettu Ashleigh Bartyn. Barty on voittanut turnauksen kaikki kolme otteluaan suoraan kahdessa erässä ja hävinnyt yhteensä kahdeksan peliä eli ainoastaan 1,3 erää kohden.

Naomi Osaka: uuden sukupolven urheilija

Naomi Osaka ponnistaa rikkaasta kulttuuriperinnöstä. Hänen äitinsä on japanilainen ja isä haitilainen. Osaka syntyi (16.10.1997) ”kaimakaupungissaan”, Japanin Osakassa, mutta on asunut Yhdysvalloissa 3-vuotiaasta lähtien.

Ammattilaistennistä Osaka pelaa Japanin lipun alla.

Osaka pelasi ensimmäiset WTA-tason ottelunsa vuonna 2014. Ensimmäinen WTA-turnausvoitto tuli Indian Wellsissä vuonna 2018.

Suuriin otsikoihin Osaka nousi US Openissa syksyllä 2018. Hän kaatoi skandaalinkäryisessä loppuottelussa Serena Williamsin ja voitti ensimmäisen Grand Slam -tittelinsä. Toisen US Open -mestaruutensa Naomi voitti vuonna 2020.

Kauden 2022 alussa Osakalla oli neljä Grand Slam -mestaruutta: US Open -mestaruudet sekä kaksi Australian avointen voittoa. Kaikkiaan WTA-turnausvoittoja tilillä oli seitsemän.

Naomi Osaka nousi tenniksen maailmanlistan ykköseksi tammikuussa 2019.

Monien tenniksen nykytähtien tapaan Osakan menestys perustuu voimakkaaseen syöttöön ja koviin kämmenlyönteihin. Hän viihtyy takarajalla ja pyrkii hallitsemaan pisteitä sieltä käsin. Lento- ja rystylyönnit, puolustuspeli ja pelaaminen massakentillä eivät kuulu Osakan erityisiin vahvuuksiin.

Osaka lukeutuu uuden sukupolven urheilijoihin. Hän puhuu avoimesti ammattilaistenniksen henkisestä vaativuudesta ja ajoittain aggressiivisena käyvän lehdistön nostattamista paineista. Osaka onkin pitänyt hyvinvoinnin nimissä pitkähköjä taukoja ammattilaistenniksestä.

Australian avointen 2022 turnauskaaviot ja tulokset: