Australian avoimet 2022: Loppuotteluun Ashleigh Barty ja Danielle Collins

Australian avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelin loppuottelussa kohtaavat Ashleigh Barty ja Danielle Collins.

Torstaina käydyt välieräottelut ratkesivat yllättävän selvään tapaan. Barty murskasi Madison Keysin 6-1, 6-3, ja Collins yllätti Iga Swiatekin tuloksella 6-4, 6-1.

Barty, tenniksen maailmanlistan ykkönen, pääsi heti alussa vauhtiin, joten Keysille ei jäänyt kuin statistin rooli. Keys ei päässyt murtopallotilanteeseen kuin kaksi kertaa, epäonnistuen molemmilla kerroilla.

Sen sijaan Barty mursi vastustajansa syötön neljä kertaa.

– Uskomattoman hienoa, kun pystyn pelaamaan parasta tennistäni täällä. Me australialaiset olemme poispilattuja, kun saamme nauttia Grand Slam -turnauksesta kotimaassamme, Barty hymyili kenttähaastattelussa.

– Sää oli kostea kuin (kotikaupunki) Brisbanessa! Yritin vain juosta pallon perässä ja sopeutua olosuhteisiin.

Madison Keys on kiertänyt WTA-turnauksia jo pitkään, mutta nyt jäi loppuottelupaikka tulematta. Barty nostaa hattua kokeneelle vastustajalleen.

– Tarkkana täytyi olla, koska Madison on vastustaja, joka voi viedä johtoasemasi milloin tahansa. Hienoa nähdä, että hän on palannut tasolleen. Hän on hieno ihminen riippumatta siitä, mitä kentällä tapahtuu. Siksi monet kiertueen pelaajat rakastavat ja kunnioittavat häntä, aussitähti sanaili.

Puolan nouseva tähti Iga Swiatek on osoittanut Melbournessakin hyviä otteita, mutta välieräottelussa hän jäi telineisiin. Varsinkin kakkossyöttönsä kanssa tuskaillut Swiatek joutui jättämään kentän hävinneenä vain 78 minuutin jälkeen.

Collins, 28, eteni nyt Grand Slam -loppuotteluun ensimmäisen kerran urallaan. Se maistuu varsinkin sairastelun ja loukkaantumisten jälkeen.

– Tunne on uskomaton! Tämä on ollut melkoinen matka, olenhan tehnyt ahkerasti töitä pienestä pitäen. Mahtavaa päästä finaaliin kaikkien terveyshaasteiden jälkeen. En voisi olla onnellisempi, henkäili Collins.

– Viime vuosina olen pystynyt lisäämään monipuolisuutta pelaamiseeni. Tänään sovelsin A-suunnitelmaani mahdollisimman hyvin, ja se toimi. Täytyy pysyä tässä suunnitelmassa.

Barty ja Collins ovat aiemmin kohdanneet WTA-tasolla neljä kertaa. Voitot ovat Bartyn hyväksi 3-1. Collinsin voitto tuli aivan äskettäin Adelaiden-turnauksessa.

– Meillä on ollut uskomattomia kohtaamisia. Nyt on luvassa näyttävä ottelu, kun ”Ash” pelaa kotiyleisönsä edessä. Saamme olla kiitollisia koronavirusongelmien jälkeen siitä, että täällä voidaan pelata. Toivottavasti tulee hieno ottelu ja taistelu, ennakoi Collins.

Australian avointen naisten loppuottelu pelataan lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Miesten loppuottelu käydään sunnuntaina. Siinä kohtaavat voittajat välieristä Nadal-Berrettini ja Medvedev-Tsitsipas.